Belföld

Négymilliárdba került a budapesti parkolás

Összesen négymilliárd forint parkolódíjat fizettek be a múlt évben a fővárosi autósok. A két kisebb parkolási társulás gazdálkodása átlátható, és a velük kapcsolatban álló kerületek számára előnyös. A legtöbb parkolóhelyet felügyelő Centrum Parkoló Rendszer Kft. azonban nem nyilatkozik a bevételről, és keveset fizet az érintett önkormányzatoknak - írja a Népszabadság.

Míg a Belvárosban a parkolási díjakból származó bevétel ötven százalékát kapták meg az önkormányzatok, a Centrumhoz tartozó II. kerület kevesebb mint hétszázalékos részesedéshez jutott.

A múlt évben összesen csaknem négymilliárd forintot fizettek az autósok a három fővárosi parkolási társulásnak. A legkevesebb bevétele a IX. és a XIII. kerület egy részét, és többek között a teljes Nagykörút parkolását felügyelő Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft.-nek volt. A társaság ügyvezető igazgatója, Novák Péter elmondta, hogy a múlt évben összesen 703 millió forint folyt be kasszájukba. Ebből 113 milliót pótdíjként fizettek be az autósok. A bevétel hatvan százaléka az üzemeltetés költségeit fedezi, a fennmaradó 280 millió forintot pedig szétosztják az érintett önkormányzatok között. A XIII. kerület 33,5 millióhoz, a IX. kerület 52 millióhoz, a főváros pedig 194 millió forinthoz jut.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik