Belföld

Mákos bejgli véres hurkával – az SZDSZ a Lehel téren népszerűsítette az EU-csatlakozást

Az SZDSZ és az Európai Parlament liberális frakciójának képviselői uniós csatlakozást népszerűsítő kampányrendezvényt tartottak Mondj igent Európára! címmel szerdán Budapesten, a Lehel téri csarnokban.

A jelenlévő politikusok az európai csatlakozásról beszélgettek a csarnok látogatóival és az őstermelőkkel, valamint az EU-tagság előnyeiről szóló röplapot és nyolc nyelven igennel díszített lufikat osztottak szét az emberek között.

Graham Watson, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: azért érkeztek Magyarországra, hogy elmondják az embereknek, az EU örömmel fogadja tagjai sorába őket. Közlése szerint a liberális frakció Európa-szerte kampányt folytat, mert senki sem veheti biztosra az emberek igenlő szavazatait. Véleménye szerint, ha a politikusok nem mennek az emberek közé elmagyarázni a csatlakozás indokait, akkor nem várhatják el tőlük, hogy elmenjenek szavazni.

Graham Watson a látogatás során megismert emberek reakcióit nagyszerűnek nevezte. Mint mondta, a magyarokat érdekli, miért jó az uniós tagság, és milyen előnyöket jelent az majd számukra. – Egyértelmű jele egy egészséges demokráciának, ha az emberek érdeklődéssel hallgatják meg mások érveit – fogalmazott az EP liberális frakciójának vezetője.

Szent-Iványi István SZDSZ-es országgyűlési képviselő az MTI-nek elmondta, a képviselőktől sok őstermelő konkrétan megkérdezte, hogy milyen előnyöket várhatnak a csatlakozástól. A szabad demokrata politikus utalt arra is, hogy a látogatás érzelmeket is felkavart, mert voltak olyanok, akik nyíltan kijelentették, nem hajlandók az unióra szavazni. A látogatás végén mákos bejglivel és véres hurkával kínálták meg a szervezők az európai parlamenti képviselőket.

Graham Watson megnyugtatta a résztvevőket, hogy a csatlakozás után is fogyaszthatják majd a magyarok e két ételt. Megjegyezte viszont, hogy ezentúl sokkal nagyobb piacon jelentenek majd exportcikket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik