Belföld

Kedvező a kormány megítélése

A korábbi kormányokhoz képest Medgyessy Péter kabinetje áll a legjobban a közvélemény-kutatási adatokban, az első nyolc hónapot követően. A választók több mint fele elégedett a miniszterelnök kül- és gazdaságpolitikájával, s kormányát tartják a legkevésbé korruptnak - olvasható a Világgazdaságban.

A kabinet tagjainak megítélése egységes: nincsenek “kilógó” miniszterek. Ennek oka a karakteres személyiségek hiánya lehet.

Stabilnak mondható az MSZP és a Fidesz közötti távolság: a januári 52:44-es állás a Mediánnál 56:41-re módosult februárban, míg a Gallupnál – a biztos szavazó biztos pártválasztók körében – a Fidesz támogatottsága hat százalékponttal, 37-re csökkent, az MSZP-é 52-re nőtt. Az olló minimálisan szűkült a Szonda Ipsosnál: itt most 51:39 az állás.

A szocialisták nem csak ezt könyvelhetik el sikerként: az általuk vezetett kormány minden vonatkozásban jobb eredményt mutat fel, mint – hasonló időszak után – bármelyik elődje. A Medián adatai szerint az eleve magasabb indexről induló Medgyessy-kabinet teljesítményének megítélése a kormányalakításkor általában megfigyelhető “hurráoptimizmus” elmúltával is jobb, mint az Orbán-kormányé volt. A kormányfők népszerűségét összehasonlítva feltűnő, hogy bár nyolc hónap elteltével Medgyessy Péter csak egy százalékkal áll jobban, mint négy éve Orbán Viktor (59:58), személyéből jóval kevesebben ábrándultak ki. Medgyessy Péter 66, Orbán Viktor 80 százalékos népszerűségről kezdte miniszterelnöki pályafutását. Karácsony Gergely, a Medián munkatársa szerint a különbség nagyrészt a pártpolitika polarizálódására vezethető vissza. A két nagy tábor markáns szembenállása miatt a 2002-ben kezdett miniszterelnök eleve kevésbé népszerű a “másik” oldalon.

Medgyessy Péter nemcsak elődeivel, saját minisztereivel szemben is “jól áll”: ő kormányának legnépszerűbb tagja. Csak Bárándy Péter tudja “megszorítani”, ám az igazságügy-miniszter ismertsége alacsonyabb. A kormánytagok megítélése relatíve egységes, százas skálán tízpontos tartományon belül mozog – mondta lapunknak Závecz Tibor. A Szonda Ipsos kutatási igazgatója szerint nem tudni: ennek oka vajon az, hogy kevés volt háromnegyed év az egyes személyek megismerésére, vagy esetleg azonos képességű, netán kevésbé karakteres politikusok alkotják a kabinetet.

A kormányfő népszerűsége kihat munkájának megítélésre is: míg a miniszterelnök és a kormány tevékenységének egészét 53, illetve 52 százalék inkább jónak értékeli – a Gallup adatai alapján –, az egyes területek megítélésénél lényeges a különbség. A lakosság 57 százaléka elégedett azzal, ahogy Medgyessy Péter kezeli a gazdaságot, de azzal csak 44 százalék, ahogy a kormány teszi ugyanezt.

A kormány megítélésén úgy tűnik, nem változtatott érdemben eddigi legsúlyosabb válsága, a kancelláriaminiszter lemondásával végződő ügy sem. A Szonda Ipsos szerint a többség véleményét nem befolyásolta Kiss Elemér távozása, hiszen arra a kérdésre, hogy a történtek után változott-e a kormány iránti viszonya, a megkérdezettek 60 százaléka nemmel válaszolt, míg 22 százaléknak csökkent, 18 százaléknak nőtt a bizalma. A minisztercserét követő adatok szerint a korrupció, illetve a tisztségek összeférhetetlensége kevésbé jellemző a jelenlegi kormányra, mint elődjére. Tény, hogy a két eredmény nehezen vethető össze, hiszen az egyik négy év, a másik nyolc hónap tapasztalatára épít. Ám az, hogy 39 százalék látja mindkét kormányt egyformán korruptnak, azt mutatja: az emberek jelentős része már “elfogadta”, hogy a politika jellemzője a korrupció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik