Belföld

Újabb haladék Iraknak? – Amerika türelmetlen

Immár 310 ezer amerikai katonát rendeltek az Irak elleni felvonulást irányító középső parancsnokság alá, ebből több mint 215 ezer a határ közelében foglalt el kiinduló állásokat. Az ENSZ BT-ben új, kompromisszumos kanadai javaslatot köröztetnek, amely március 28-ig adna időt Bagdadnak egy sor követelés teljesítésére. A Fehér Ház azonban nem akar sem új feltételeket, sem új határidőt.

Irak kedden újabb rakétákat és berendezéseket semmisített meg, folytatva az ENSZ követelésére szombaton megkezdett leszerelési programot – olvasható a Népszabadságban. Szaddám Huszein az iszlám újév alkalmából kiadott üzenetében ugyanakkor leszögezte, hogy “az igazhitűek vissza fogják verni az agressziót”.

Az öböl térségében lévő amerikai haderő létszáma már meghaladja a katonai tervekben a támadáshoz meghatározott 250 ezret. A Tommy Franks tábornok irányítása alatt álló középső parancsnoksághoz immár 310 ezer katonát osztottak be, ebből több mint 250 ezer a kiindulási pozíciókban van – 215 ezer Irak határainak közvetlen közelében. Legutóbb a Texasban állomásozó 1. lovas (páncélos), a németországi Wiesbadenben lévő 1. páncélos és a louisianai 2. lovas (páncélos) hadosztály kapott menetparancsot. A nehézharckocsikkal és páncélozott szállító harcjárművekkel felszerelt, összesen mintegy 60 ezres haderő legkorábban április elejére érhet az öböl térségébe. Megfigyelők szerint már nem annyira a háborúban, hanem a megszállásban lesz rájuk szükség. Az amerikai szárazföldi erők összesen tíz hadosztályából eddig ötöt vezényeltek a térségbe.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik