Belföld

Újabb haladék Iraknak? – Amerika türelmetlen

admin

2003. 03. 05. 07:51

Immár 310 ezer amerikai katonát rendeltek az Irak elleni felvonulást irányító középső parancsnokság alá, ebből több mint 215 ezer a határ közelében foglalt el kiinduló állásokat. Az ENSZ BT-ben új, kompromisszumos kanadai javaslatot köröztetnek, amely március 28-ig adna időt Bagdadnak egy sor követelés teljesítésére. A Fehér Ház azonban nem akar sem új feltételeket, sem új határidőt.

Irak kedden újabb rakétákat és berendezéseket semmisített meg, folytatva az ENSZ követelésére szombaton megkezdett leszerelési programot – olvasható a Népszabadságban. Szaddám Huszein az iszlám újév alkalmából kiadott üzenetében ugyanakkor leszögezte, hogy “az igazhitűek vissza fogják verni az agressziót”.

Az öböl térségében lévő amerikai haderő létszáma már meghaladja a katonai tervekben a támadáshoz meghatározott 250 ezret. A Tommy Franks tábornok irányítása alatt álló középső parancsnoksághoz immár 310 ezer katonát osztottak be, ebből több mint 250 ezer a kiindulási pozíciókban van – 215 ezer Irak határainak közvetlen közelében. Legutóbb a Texasban állomásozó 1. lovas (páncélos), a németországi Wiesbadenben lévő 1. páncélos és a louisianai 2. lovas (páncélos) hadosztály kapott menetparancsot. A nehézharckocsikkal és páncélozott szállító harcjárművekkel felszerelt, összesen mintegy 60 ezres haderő legkorábban április elejére érhet az öböl térségébe. Megfigyelők szerint már nem annyira a háborúban, hanem a megszállásban lesz rájuk szükség. Az amerikai szárazföldi erők összesen tíz hadosztályából eddig ötöt vezényeltek a térségbe.
[Népszabadság]

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.