Belföld

A hajdú-bihari szja-bevallások háromnegyede hibás volt

A Hajdú-Bihar megyében eddig benyújtott mintegy 30 ezer személyi jövedelemadó bevallás 75 százalékában találtak valamilyen hibát az adóellenőrök - közölte Debrecenben Fenyős Gábor, az APEH megyei igazgatója.

Tájékoztatása szerint február 17-ig összesen 69 ezer adóbevallás érkezett az igazgatóságokhoz 6000-rel több, mint egy évvel korábban. Kedvezőnek ítélte, hogy míg korábban a bevallások 14,4 százaléka, az idén már 42,4 százaléka interneten érkezett az ellenőrzési hivatalhoz. Rendkívül nagynak nevezte azonban az szja-bevallások 70-75 százalékos hibaarányát.

Felsorolása szerint a leggyakrabban előforduló hibák között szerepel, hogy a bevallásról hiányzik az adózó aláírása, hiányosan töltik ki a családi kedvezmény megosztására vonatkozó sorokat, az adókedvezmény megosztásánál nem nyilatkoznak az adóstársról, és sok esetben hiányzik a köztartozásra vonatkozó nyilatkozat is.

– Az interneten benyújtott adóbevallások során a leggyakoribb gond, hogy rossz minőségű papírra nyomtatják az űrlapot, vagy festékhibás a nyomtató, illetve ráírnak, rábélyegeznek a pontkódokra, megakadályozva ezáltal a gyors gépi feldolgozást.


Fenyős Gábor tájékoztatott arról is, hogy tavaly mintegy 130 ezer jövedelemadó-bevallás érkezett igazgatóságukhoz. A hajdú-bihari APEH-igazgató elmondta azt is, hogy az eddig feldolgozott szja-bevallások alapján 7000 visszaigénylést teljesítettek, 263 millió forintot utaltak vissza az
állampolgároknak.

Kérdésre válaszolva kijelentette: a minimálbér adómentességével kapcsolatos törvénymódosítás nem hátráltatja a bevallások feldolgozását. Elmondása szerint az új jogszabálynak megfelelően utólag korrigálják majd a jóváírásokat a törvénymódosításban foglaltaknak megfelelően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik