Belföld

Energiapiaci liberalizáció – 14 nagyfogyasztó regisztrálta magát

A 2003. január 1-jei villamosenergia-piaci nyitás óta 14 nagy áramfogyasztó regisztráltatta magát, hogy leválik a közüzemi szolgáltatóról - mondta Kaderják Péter, a Magyar Energia Hivatal (MEH) elnöke sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

A 14 feljogosított fogyasztó együttes éves villamos energia felhasználása 3.523 gigawattóra (GWh), ami a magyar éves fogyasztás 9 százaléka. Az elnök hozzátette: így reális az, hogy az év közepére a szabadpiaci felhasználás aránya eléri a magyar villamos energia fogyasztás 11-12 százalékát, ami európai összehasonlításban is jelentős érték.

Kaderják Péter aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kormány által nemrég az országgyűléshez benyújtott gáztörvény tervezetében gyengíteni kívánják a MEH függetlenségét azzal, hogy a hivatal vezetőinek jelenlegi fix hatéves kinevezési idejét határozatlan idejűre változtatnák. Ez azt eredményezné, hogy a politika könnyebben beleszólhatna a hivatal életébe, ami gyengítené a fogyasztói és a befektetői érdekek védelmét is – vélekedett a MEH elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik