Belföld

Csillag István a jegybanktól is segítséget vár

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter szerint az európai uniós csatlakozás segítheti a magyar gazdaság visszatérését az 1995-1999 között követett gazdaságpolitikai irányvonalhoz.

A miniszter a Magyarország 2002 Egyesület keddi vacsoráján tartott előadásában elmondta: kiszámítható gazdasági környezettel elő kell segíteni az export- és beruházás vezérelt növekedést. Hozzátette: a gazdaságpolitikát a jegybanknak is segítenie kell elsősorban azzal, hogy a monetáris célok között az árstabilitás ne kizárólagos, csak elsődleges legyen.

Szerinte a visszatérési folyamatban az idei év lesz a legnehezebb. Csillag István reményét fejezte ki, hogy a gazdaságpolitikai visszatéréshez az integráción kívül a világgazdasági bizonytalanság enyhülése, az EU és Németország gazdaságának fellendülése is mind hozzájárul.

A miniszter előadásában élesen bírálta az előző kormány gazdaságpolitikáját. Elhibázott döntésnek nevezte, hogy a világgazdasági recesszió kezdetekor adócsökkentés és infrastrukturális beruházások helyett állami támogatásokkal fogyasztás növekedést, majd magas költségvetési hiányt gerjesztettek.

– Azzal, hogy a Fidesz-kormány 2000-ben letért az addigi gazdaságpolitikai útról, oda jutottunk vissza, ahol a Bokros-csomag utáni első kedvező évben voltunk – vélekedett Csillag István. Úgy fogalmazott: a leginkább propaganda célokat szolgáló Széchenyi-tervvel nem sikerült választást nyerni, de a költségvetési hiányt felkorbácsolni azt igen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik