Belföld

Ausztriában is dúl a “Gripen-Eurofighter” háború

A Saab svéd-brit repülőgépgyártó a svéd kormánnyal közösen újabb ajánlatot tett Ausztriának Gripen típusú vadászgépek szállítására, mégpedig jóval olcsóbban, mint ahogyan az EADS konszern kínálja a Eurofighter gépeket, de az illetékesek egyelőre arra hivatkoznak, hogy a beszerzési pályázat már eldőlt.

A 18 Eurofighter ára a védelmi minisztériumból származó bizalmas értesülésekre hivatkozó Die Presse című lap szerint legalább 2 milliárd euró, míg 18 Gripent most 974 millióért kínálnak. Ezen felül a Saab és a svéd kormány felajánlotta, hogy további 24 millió euró fejében a megrendelés 2006-ban várható teljesítéséig hat, fegyverekkel és minden egyébbel felszerelt gépet bocsát Ausztria rendelkezésére.

Mind a Eurofighterre, mind a Gripenre megadott összeg csupán a majdani feladatokhoz még drágán felszerelendő gépekre vonatkozik. Így mindennel együtt – egyebek között a szervizt és a felszerelést magában foglaló rendszerben – 18 Eurofighter a kormány 1,79 milliárdos állításával szemben mintegy 2 milliárdba, 18 Gripen kompletten 974 millió helyett 1,38 milliárdba kerül.

A svédek szerint a korábbi pályázat érvényét vesztette azzal, hogy az előző kormány a nagy közfelháborodás nyomán a tervezett 24-ről 18-ra módosította a beszerzendő gépek számát. A szám módosítása után azonban még az előző kormány tavaly ősszel, mintegy a közvélemény nyomásának engedve azt hangoztatta, hogy az előre hozott választások utánra halasztja a beszerzést, most azonban arra hivatkozik, hogy a döntés már korábban megszületett.

Az osztrákokkal önmagában azt is nehéz elfogadtatni, hogy vadászgépekre szükség van, ugyanis úgy ítélik meg, hogy ha minden környező országban működik a légvédelem, Ausztriának sajátra nincs szüksége, pedig a helyzet nem egészen ez: Ausztria határozottan igényli az EU-n belül a kölcsönös segítségnyújtást, s ha ez megvalósul, ahhoz hozzá is kell járulnia. Ám az emberek azt végképp nem értik, miért a messze legdrágább ajánlatra esett a választás.

A politikában is jelentős szerepe van az ügynek: jól értesült források szerint Wolfgang Schüssel kancellár végül nem utolsó sorban azért alakított újra az Osztrák Szabadságpárttal kormányt, mert sem az Osztrák Szociáldemokrata Párt, sem a Zöldek nem fogadták el a vadászgépek beszerzését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik