Belföld

A zlotyt követve esett a forint

A forint az MNB intervenciós sávjának erős oldalán 11,17 százalékon állt kedden délután 16 órakor a bankközi devizapiacon, ez 21 bázispontos csökkenés a hétfő délutáni értékhez viszonyítva - értesült az MTI-Eco.

A forintgyengülést a pénzpiaci szakértők a zloty áresésével magyarázzák. A pénzpiac forgalma alacsonyabb volt a szokásosnál és kevés figyelmet fordítottak a befektetők a vártnál jobb GDP- és beruházási adatokra, amelyeket reggel közölt a KSH. A pozitív makro adatoknak sem sikerült megfordítaniuk, csak mérsékelték a forint árfolyamesését.

A forinttal a nap folyamán 11,10-11,21 százalékos sávon belül kereskedtek. Az euró délután 245,20/30 forinton állt, ez 0,60 forinttal magasabb ár, mint a hétfő délutáni. Az európai devizával zömében 245,15-245,45 forintos sávban kereskedtek a nap folyamán. A háborús félelmek megerősödése miatt a dollár világszerte gyengült, Budapesten délután 16 órakor 224,40/60 forinton állt, ez 1,70 forinttal alacsonyabb érték, mint a hétfő délutáni.

A forintpiacon az overnight kamatok gyakorlatilag változatlan szinten, 5,60 százalékon álltak, és a piac aktivitása rendkívül alacsony volt a hosszabb lejáratokra, mivel a piac azt várja, hogy az Európai Központi Bank csütörtökön kamatot vált. Egy esetleges kamatcsökkentés ismét vonzóbbá tenné a forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik