Belföld

Óvodásoknak és iskolásoknak hirdet pályázatot a Kormányzati Kommunikációs Központ

A Kormányzati Kommunikációs Központ és a nyertes konzorcium a Március 15-i Forradalom és Szabadságharc emlékére pályázatot írt ki az óvodák, általános-, közép- és felsőfokú iskolák diákjai részére, valamint történelmi vetélkedőt hirdet az Interneten.

Az iskolai pályázatokat különböző kategóriákban hirdetik meg:
Az óvodások és az alsó tagozatos kisdiákok az 1848. március 15-i forradalom eseményeit és szereplőit, az ünnep hangulatát felidéző rajzok készítésével pályázhatnak. A rajzokat képzőművészekből álló bíráló bizottság zsűrizi. A legjobb rajzok készítői értékes díjakat vehetnek át március 15-én a Hadtörténeti Múzeum márványtermében, ahol a versenyzők és a látogatók a legszínvonalasabb alkotásokból készült kiállítást is megtekinthetik.

Az általános iskolák felső tagozatos tanulói és a középiskolák tanulói (két korcsoportban: 10-14 és 14-18 évesek) a nemzeti ünnepünk értékeit és hangulatát, a korabeli és a mai emberek szabadságvágyát megidéző versekkel indulhatnak. A verspályázatot elbíráló zsűri elnöke Kalász Márton, az Írószövetség elnöke. A díjazott szerzők műveit a Hadtörténeti Intézet és Múzeum márványtermében március 15-én neves művészek mutatják be.

A főiskolák és egyetemek hallgatói az 1848-49-es forradalom és szabadságharc mai üzenetét és tanulságait, az európai és a magyar szabadság összefüggéseit, a korszak értékeit bemutató esszék írásával nevezhetnek be a versenybe. Az ő munkáikat a dr. Kerényi Ferenc által vezetett zsűri fogja elbírálni. (Dr. Kerényi Ferenc a Magyar Irodalomtörténeti Társaság alelnöke, az MTA Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársa.) A díjazott pályázók alkotásait a Hadtörténeti Intézet és Múzeum márványtermében március 15-én neves művészek mutatják be.

A fentieken túl a Hadtörténeti Intézet és Múzeum honlapján – www.hm-him.hu – 2003. március 1-10. között a középiskolák hallgatói részére egyéni történelmi vetélkedő indul, amelynek győztesei részt vehetnek a Hadtörténeti Múzeumban március 15-én 10 órakor kezdődő döntőben. A történelmi vetélkedő zsűrijének elnöke dr. Holló József Ferenc vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik