Belföld

Visszaelőzi a Shell az OMV-t?

Újabb frontot nyit a hazai üzemanyagpiacon a Shell, miután – a Magyar Hírlap értesülései szerint – előrehaladott tárgyalásokat folytat a Total itteni 71 benzinkútjának átvételéről.

Alig néhány héttel azután, hogy az OMV felvásárolta a hazai Aral kúthálózatát, újabb nagy horderejű tranzakcióra van kilátás. Értesüléseink szerint a Shell hozzájuthat a Total 71 magyarországi benzinkútjához. A lap úgy tudja, hogy erre a Shell németországi terjeszkedése teremtett alkalmat. A holland–brit olajcég ugyanis tavaly megvette a DEA kúthálózatát, de a német versenyhivatal döntése szerint meg kell szabadulnia az egyesített hálózat egy részétől. A Shell–Total-ügylet lényege, hogy az “átadólistán” levő németországi Shell-kutakért a Total magyarországi hálózatát, vagyis 71 töltőállomást ad cserébe. Varga István, a Shell magyarországi elnök-vezérigazgatója érdeklődésünkre nem kívánta kommentálni a hírt.

Amint arról beszámoltunk (MH, 2003. február 11.) az osztrák OMV történetének legnagyobb vásárlását bonyolította le. Ennek keretében 377 millió euróért és további 150 milliós átvételi díjért megvette a BP-től a Bayeroil kőolaj-finomító 45 százalékos tulajdonrészét, és a Triesztből a bajorországi finomítókhoz vezető Trans Alpine olajvezeték 18 százalékos tulajdonrészét. A “csomag” része volt még 313 Aral-kút is, melyből 55 található hazánkban. Az Aral-kutakkal az OMV magyar hálózata 168-ra növekedett, s ezzel 16-17 százalékos piaci részhez jutottak. A Shell a tranzakció révén éppen kétszáz tagúra bővítheti itteni hálózatát, ha pont kerül az ügylet végére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik