Belföld

Átkeresztelik az Antonescu utcát Nagyváradon

Lecserélődhet Nagyváradon az Antonescu utcanév-tábla, mivel a Városi Tanács nemrég pert nyert Ioan Husasan, a Nagy Románia Párthoz tartozó városatya ellenében. Husasan bíróságon támadta meg a testület múlt évi határozatát, amelyben a hajdani Teleki, s évekig Antonescu marsall nevét viselő utca nevének megváltoztatásáról döntött - írja a Romániai Magyar Szó.

A jogerôs bírósági végzés értelmében Nagyvárad önkormányzata intézkedhet az ügyben, tájékoztatott Bíró Rozália alpolgármester, s arról is, hogy valószínűleg már a héten neki is látnak a tanácsi határozat végrehajtásának, amit eddig a pereskedés miatt nem tehettek meg. A volt Antonescu utcát Primarieire, azaz Városházára keresztelte a tanács.

Antonescu a második világháború idején állt Románia élén. A fasiszta politikust teszik felelőssé sokan a zsidók romániai üldözéésért és más háborús, illetve népellenes bűnökért. Ezzel szemben Aradon és Kolozsváron – az utóbbi esetében Funar polgármester hatására – létezik, illetve létezett Antonescu utca.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik