Belföld

Térségünk az egyik legdinamikusabb régió

Közép- és Kelet-Európa 2002-ben a kedvezőtlen nemzetközi környezet ellenére is a világ leggyorsabban növekvő térségei közé tartozott.

A gyors növekedés oka az exportorientációtól a belgazdasági növekedés felé való fordulat, és a trend várhatóan idén is folytatódik – mutat rá az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának (ECE) jelentése. A Neue Zürcher Zeitung című lap keddi számában az ECE titkárságának jelentéséből idézi az előrejelzést, amely szerint Közép- és Kelet-Európa 18 államában a GDP átlagos növekedése idén 3,9 százalékos lesz – ezen belül a legcsekélyebb, 2-3 százalék Macedóniában, a legnagyobb 6,0 százalékkal Albániában lesz, Magyarországon pedig a GDP 3,7-4,0 százalékos növekedése várható.


A lap szerint jelentés maga is némileg derűlátónak minősíti a
benne foglalt előrejelzéseket, s arra figyelmeztet, hogy több közép- és kelet-európai állam az egyre feszültebb államháztartási helyzet nyomása és a kirajzolódó külgazdasági lanyhulás mellett nem fogja tudni fenntartani az expanziós trendet. Íg 2003-ban és az azt követő években Közép- és Kelet-Európa gazdasági fejlődése az EU bővítéséből a csatlakozó államokra és a térség többi országára ható, a növekedést elősegítő elemek mellett is számos kockázatot hordoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik