Belföld

Tavaly 10 ezer bűncselekményt regisztrált az APEH

Több mint 10 ezer bűncselekmény jutott tavaly az APEH Bűnügyi Igazgatóságának tudomására, a 28 milliárd forintnyi kár megtérülése 10 százalék alatt maradt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szervezetébe integrálódó igazgatóság tavalyi tevékenységéről tartott keddi tájékoztatón elhangzott, hogy a bűncselekmények fele csődbűntett, valamint adó- vagy társadalombiztosítási csalás volt. Az esetek száma az igazgatóság működésének első évéhez, 1999-hez képest kilencszeresre emelkedett.

Tiborcz János, az ORFK szervezetébe integrálódó szervezet, mostani nevén Pénzügyi Nyomozó Igazgatóság megbízott igazgatója elmondta: szeretné elérni, hogy a kár megtérülése nagyobb legyen. Az igazgatóságot miniszteri biztosként irányító vezető tudatta azt is, hogy Budapesten és Pest megyében rendkívüli leterheltek a pénzügyi nyomozók, mert a többszörös ügyszámot nem követi a létszám emelkedése. Tiborcz János ezen szeretne változtatni.

Véleménye szerint a helyzeten enyhíthet, ha a Pénzügyi Nyomozó Igazgatóság szervezeti párhuzamosságait a nemrég elkészült komplex ellenőrzésnek megfelelően felszámolják. A megbízott igazgató elmondta, hogy az év végén 116 két éven túli nyomozás volt folyamatban, a nyáron életbe lépő új büntetőeljárási törvény ezeket megszüntetné, mert maximálja a nyomozás határidejét két évben.

A tájékoztatón Salgó László országos rendőrfőkapitány elmondta: a pénzügyi nyomozók feladta, hogy hozzásegítsék a magyar rendőrséget ahhoz, “a közbiztonságra, tisztességre érzékeny magyar közélet vonatkozásában a társadalmi tisztulási folyamatok részesei lehessenek”.

Elhangzott, hogy a tavalyi 10,222 bűncselekménnyel 28.6 milliárd forint kárt okoztak az elkövetők, ebből mindössze 2,6 milliárd forint térült meg, amely 9,2 százalékot tesz ki. 2001-ben 6,9 százalékos volt a kármegtérülés, míg 2000-ben 14,1 százalékos volt ez a mutató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik