Belföld

Szigorítják a köztisztviselők lakáshitelezését

A Pénzügyminisztérium egyetért a Belügyminisztérium köztisztviselői törvény módosítási tervével, amely sok egyéb változás mellett szigorítja a köztisztviselők kedvezményes kamatozású lakáshitelének felvételét - mondta Máté Dániel, a tárca szóvivője kedden az MTI-nek.

A szóvivő szerint a köztisztviselők az általuk vásárolt lakás árának 100 százalékáig vehetnek fel továbbra is kedvezményes hitelt, de a tervezet kizárná, hogy egy köztisztviselő több lakást is megvásárolhasson ilyen hitelből, amire pillanatnyilag lehetőséget ad a törvény.

A PM azért támogatja az elképzelést, mert úgy véli, hogy a jelenlegi szabályozás a kelleténél jobban preferálja a köztisztviselőket, akik a jelenlegi helyzetben befektetési céllal is tudnak támogatott hitelből lakást vásárolni.

Máté Dániel rámutatott: a pénzügyminiszter kinevezése óta sokszor elmondta, hogy az idén a tárca áttekinti a lakáshitelezés rendszerét, és azokon a pontokon, ahol az állam céljától eltérő a gyakorlat a lakáspiacon, beavatkozik.

Az állam célja a lakásépítések támogatása, és az, hogy a családok legalább egyszer állami segítséggel elfogadható méretű lakáshoz jussanak. A PM semmiféle tervezetet ezzel kapcsolatban nem készített, de van olyan munkaanyag, amely szerint egy 60 millió forintnál drágább használt lakás megvásárlása már nem tartozik a támogatandó célok közé.

Márpedig 30 millió forintos kedvezményes hitelből legalább ekkora lakás vásárlása adódik, hiszen a bankok jellemzően csak a vételár felére, vagy annál kisebb hányadára adnak kedvezményes hitelt. Amennyiben sikerül a lakástámogatási rendszert eredeti céljaival összhangba hozni, úgy lehetővé válik az úgynevezett szocpol, vagyis a rászorultsági alapon nyújtott lakástámogatás emelése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik