Belföld

Polgármesteri nyugdíjkorhatár 55 évtől

A BM javaslatot készít a legalább 12 évet szolgált polgármesterek korengedményes nyugdíjazásának kiterjesztéséről, az egyeztetések jelenlegi állása szerint a korhatár 55 év lenne - írja a Napi Gazdaság.

Ősszel kerülhet a parlament elé a Belügyminisztérium (BM) most készülő, a polgármesterek korkedvezményes nyugdíjazásának kiszélesítéséről szóló javaslata – tudta meg lapunk Pál Tibortól, a tárca politikai államtitkárától. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) már az új kormány megalakulásakor megfogalmazott kezdeményezésének ügyében felgyorsultak az események, legutóbb a polgármesterek EU-találkozóján Medgyessy Péter miniszterelnök beszélt arról, hogy javasolja az Országgyűlésnek a legalább három ciklust végigszolgált polgármesterek kedvezményes nyugdíjba vonulását. A BM megkezdte az érdekképviseletekkel az egyeztetést, s számításokat végzett, hogy ez mekkora kiadást jelentene az államnak.

A TÖOSZ az ötven év feletti, három ciklust teljesítő polgármesterekre vonatkozóan javasolta a korengedményes nyugdíjazást – mondta lapunknak Zongor Gábor főtitkár. Az egyeztetések jelenlegi állása szerint 55 éves kortól mehetnének a polgármeste-rek korkedvezménnyel nyugdíjba.

A meglévő szabályozás a korkedvezményt a – 62 éves – hivatalos határ előtt öt évvel teszi lehetővé. A számítások szerint jelenleg több mint száz nem újraválasztott polgármester dönthetne a korkedvezményes nyugdíj mellett, ami mintegy 2 milliárd forintos kiadást jelentene – tette hozzá az államtitkár. Ám ennek finanszírozása nemcsak az állami költségvetésből történne, hanem a belügyi tárca be kívánja vonni az önkormányzatokat és a magánnyugdíjpénztárakat is.

A TÖOSZ tapasztalatai szerint a 12 évet szolgált polgármesterek – különösen a kistelepüléseken – nehezen tudnak elhelyezkedni, korábbi foglalkozásukból kiesnek, szakmai ismereteik elavulnak. A kezdeményezést valamennyi parlamenti párt támogathatónak tartja, az Országgyűlés önkormányzati bizottsága mai ülésén is előkerül a javaslat.

Az érdekképviseletek között még nincs egyetértés, egyesek 50, mások 55 évben állapítanák meg a korhatárt; létezik olyan elképzelés is, amely 55 éves kortól engedélyezné a nyugdíj 50 százalékát, s azt évente 10 százalékkal emelné. Mások szerint viszont szükségtelen ezt bevezetni, mivel a polgármesterek maguk vállalták megválasztásuk, illetve meg nem választásuk következményeit. Vita tárgya továbbá, hogy hasonló indokkal más foglalkozásúak – elsősorban a képviselők – is igényelhetnék a nyugdíjkedvezményeket – mondta Pál.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.