Belföld

A pápa kész felszólalni az ENSZ BT ülésén

Amerikai B–52-es bombázók érkeztek hétfőn a brit légierő fairfordi támaszpontjára, ahonnan az 1991-es öbölháború idején indultak hasonló gépek bevetésre. Hírek szerint kilenc ilyen hadászati bombázót telepítenek az észak-angliai bázisra. Londoni lapjelentések szerint megkezdődött a visszaszámlálás, az Irak elleni háború tíz napon belül megkezdődhet.

Az izraeli hírszerzés szerint a támadás március 21-e körül várható – írja a Népszabadság. Az izraeliek azt állítják, hogy eredetileg március 16–17-re tervezett akciót a Purim-ünnep miatt halasztják el néhány nappal. A diplomáciai naptárban egyelőre péntek, március 7-e fontos dátum. Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek főnöke ekkor ad szóbeli jelentést a Biztonsági Tanácsban, amelynek tagjai a hét végén már megkapták az ellenőrök munkájának legújabb értékeléséről az írásos tájékoztatót. Feltételezések szerint Washington jövő hétfőn vagy kedden szeretne sort keríteni a BT-szavazásra az új határozattervezetről, amely gyakorlatilag felhatalmazást adna az Irak elleni támadáshoz. Bagdad hiába kezdte meg leszerelni asz-Szamúd rakétáit, s hiába ígér új jelentést titkos vegyi és biológiai fegyvereiről, ez már elkésettnek tűnik.

Tegnap Chirac elnök algériai látogatásán ugyanakkor megismételte, hogy Franciaország, a BT állandó tagja nem fogad el olyan új határozatot, amely bármilyen formában felhatalmazást adna az erő alkalmazására Irakkal szemben. II. János Pál Washingtonba küldte Pio Laghi bíborost, aki a pápa üzenetét adja át Bushnak. Vatikánvárosi források szerint a katolikus egyházfő kész lenne elutazni New Yorkba és felszólalni a Biztonsági Tanácsban az Irak elleni háború elkerüléséért, ha az amerikai elnökhöz intézett üzenete nem járna eredménnyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik