Belföld

Az osztrákok ismét a csatlakozás vétójával fenyegetnek

Az új osztrák kormány egyik szabadságpárti minisztere újból az unió bővítésének megakadályozásával fenyegetőzik - írja a Magyar Hírlap. Hubert Gorbach hétfői nyilatkozatában ezúttal nem a jelölteket bírálja, hanem Brüsszelt próbálja sarokba szorítani.

Amilyen nehezen sikerült összeboronálni az új osztrák kormányt, olyan hamar, megalakulása után néhány nappal máris inogni látszik a novemberi választásokon győztes néppárt és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) frigye. Az indok ugyanaz, mint az őszi szakítás idején: az unió bővítésének kérdése.

A szikrát ezúttal Hubert Gorbach, a három hónapos tárgyalás után múlt pénteken megalakult kabinet szabadságpárti infrastruktúraminiszterének hétfői kijelentése jelentheti. Egy karintiai lapnak nyilatkozva Gorbach hangsúlyozta, az átmenő teherforgalom korlátozásáról szóló megállapodás hiányában nem zárja ki az EU bővítése elleni vétót.

A teherforgalmat szabályozó megállapodás 2003-ban jár le, és a nyugati szomszédunk által követelt hosszabbítást az EU határozottan újra és újra elutasítja. A fenyegetés tehát nem annyira a jelölteknek, inkább Brüsszelnek szól, ám így is gyökeresen szemben áll a koalíciós kormány programjával, amelyben a Wolfgang Schüssel vezette kabinet elkötelezi magát az unió bővítése mellett, s arra is kötelezettséget vállal, hogy időben ratifikálja a csatlakozási szerződést.

A szabadságpárti politikus újabb tápot adott azoknak az aggodalmaknak, amelyek szerint az FPÖ nem megbízható partner, így az egész kormány ingoványos talajon áll. Ezt az a hét végi felmérés is megerősíti, amelyet az Oekonsult intézet végzett: az utcán megkérdezetteknek mindössze 3,3 százaléka vélte úgy, hogy az új kormány megfelel a választók akaratának, 79,6 százalék szerint viszont nem.

Bár Brüsszel eddig nem bírálta Bécset, az FPÖ kormányra kerülése valószínűleg nem aratott osztatlan tetszést uniós körökben. A 2000 februárjában, hasonló összetétellel alakult kormányt a többi 14 tagállam gyakorlatilag kiközösítette az unióból a szélsőjobboldali FPÖ részvétele miatt.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.