Belföld

Nem lesz oxfordi rektor Bill Clinton

Sokan csalódottan vették tudomásul: Bill Clinton volt amerikai elnök, aki az amerikai alkotmány miatt kissé korán kényszerült nyugdíjba, nem jelölteti magát rektornak a világ egyik leghíresebb egyetemén, Oxfordban.

Pedig Clintonnak már latin nyelvű ünnepi beszédet is megfogalmaztak a Financial Times újságírói, mégsem lépett a ringbe a korábbi amerikai elnök, aki egyébként Oxfordban is tanult egy ideig. (Angliai tartózkodása lánya keresztnevén is meglátszik: Chelsea ugyanis egy ismert brit focicsapat és londoni városrész neve is egyben.)

A rektorválasztás azért vált esedékessé, mert a tiszteletre méltó poszt addigi betöltője, Lord Jenkins az év elején elhunyt. Clinton nélkül is akad nemzetközileg ismert név a fennmaradt két jelölt között: Chris Pattenről van szó, aki jelenleg a külpolitikáért felelős EU-biztos tisztét tölti be, de korábban volt Hongkong kormányzója is. Patten ellenfele Sir Thomas Bingham, aki bíróként tevékenykedik Angliában. Érdekesség, hogy mindkét jelölt egykor a rendkívüli presztízsű Balliol College-ban tanult Oxfordban.

A két jelölt között március közepén dönt majd a választás. A szavazás érdekessége azonban, hogy azon 50 ezren vehetnek részt: mindazok, akik Oxfordban abszolválták tanulmányaikat. Minthogy azonban e korábbi hallgatók nagy része a világon szerteszórva él, dolgozik, ezért sokan levélben küldik el majd voksukat Angliába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik