Belföld

A Nagy Rock and Roll Átverés – a Vodafone lépése ellen tiltakozik a NETÉRT

A Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület, (NETÉRT) nyílt levélben tiltakozik a Vodafone hónap közepétől tervezett adatforgalmi korlátozása ellen.

A NETÉRT közleménye:

A NETÉRT-nek, a késői 70-es évek brit punk együttesének, a Sex Pistols-nak a „The Great Rock’N’Roll Swindle” (A nagy rock and roll átverés) című filmje jut eszébe arról a szituációról, amit a Vodafone alakított ki „Rock’n”Roll” díjcsomagja körül.

A Vodafone GPRS alapú internet elérés 20.000 felhasználója (forrás: Vodafone), az internetes társadalom, valamint a NETÉRT mély megdöbbenéssel és felháborodással fogadta a Vodafone (V.R.A.M. RT.) bejelentését, miszerint a Vodafone március 15-től korlátozni kívánja az előzetesen „korlátlan internet elérést” biztosító GPRS internet szolgáltatását.

A NETÉRT szerint a Vodafone 1 Gigabyte-os adatforgalmi korlátozó lépése kapcsán felmerülhet a fogyasztók megtévesztésének és erőfölénnyel való visszaélés gyanúja, hiszen 2002 július 15-től úgy hirdették és értékesítették a Rock’n’Roll díjcsomagot, hogy az kiegészítő opcióként „korlátlan Internet” elérést nyújt. (Ugye emlékszünk még az internetfüggők csoportterápiás foglalkozására a tévéreklámokból.)

A most bevezetendő havi 1 GB korlát napi 33 megabyte adatforgalomnak felel meg, ami két-három óra átlagos böngészéssel, e-mailezéssel érhető el. Az 1 GB korlátozás tehát havi 60-90 óra internethasználatot engedélyez. Ez a korlátozás semmiképpen sem felel meg a „korlátlan Internet elérés” definíciójának, és a legújabb modemes internet elérés konstrukciókra emlékeztet (lásd: 40 ill. 100 óra) azzal a különbséggel, hogy míg a modemes felhasználó – ha emelt áron is – a limiten túl is forgalmazhat, a Vodafone előfizetői az engedélyezett adatmennyiség elérésekor on-line kapcsolat nélkül maradnak.

A NETÉRT felszólitja a V.R.A.M. Rt-t, hogy vonja vissza az adatforgalmi korlátozást, és/vagy tegye lehetővé 2002. július 15. és 2003. február 28. közt szerződő ügyfelei számára – akik már az előfizetéskor igényelték a GPRS Internet szolgáltatást – az előfizetői szerződés felbontását anélkül, hogy a hűségnyilatkozatban foglalt összeget megfizetnék.

Amennyiben a Vodafone (V.R.A.M. RT.) erre nem hajlandó, a NETÉRT ezúton kinyilvánítja szándékát, hogy a rendelkezésére álló összes törvényes módon és a sajtó, a nyilvánosság eszközeivel ezt elérje.

A társaság panasszal fordult a Hírközlési Döntőbizottsághoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik