Belföld

MTV: ismét csonka kuratórium

Megválasztotta az Országgyűlés hétfőn a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége hat tagját - írja a Népszabadság. A Fidesz kivonulását követően tartott szavazás értelmében a testületbe választották az MDF által jelölt Bakó Lajost és Peták Istvánt, a szocialista párt által delegált Czeglédi Lászlót és Farkasné Gábor Alicét, illetve az SZDSZ eddigi kurátorait, Haraszti Miklóst és Kozák Mártont.

Rogán Antal (Fidesz) az Országgyűlés hétfői ülésen azt indítványozta, hogy csak a kormánypártok két-két jelöltjéről szavazzanak. Hozzátette: ha nem így történik, törvénytelennek tekintik az eljárást. Az Országgyűlés többsége a fideszes képviselő javaslatát leszavazta. Ezt követően a Fidesz-frakció kivonult az ülésteremből.

A szavazást követően az ülést vezető Dávid Ibolya emlékeztetett: figyelemmel arra, hogy a Fidesz-frakció az immár harmadik jelölési eljárásban sem állított jelöltet, az Országgyűlés elnöke felkérte az MDF képviselőcsoportjának vezetőjét, tegyen javaslatot további két elnökségi tag személyére. “A Magyar Demokrata Fórum élni fog a médiatörvény adta lehetőséggel és a házelnök felkérésére további két jelöltet terjeszt be az Országgyűlésnek az MTV Közalapítványi Kuratórium elnökségébe” – nyilatkozta Herényi Károly az MTI-nek hétfőn este. Az MDF parlamenti frakciójának vezetője kijelentette: a kurátorok megválasztása nem volt törvénytelen, az eljárás a házszabály és a médiatörvény előírásainak megfelelően történt.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese törvénytelennek tekinti a szavazási eljárást. Kijelentette: nem felel meg a valóságnak, hogy a Fidesz nem állított jelölteket, eddig is részt vett, és a jövőben is részt kíván venni a jelölési eljárásban, de törvényes eljárásban kíván részt venni, törvénytelen eljáráshoz sem a szavazataival, sem a jelöltjeivel nem fog asszisztálni. “Az így kialakult helyzet az MDF, az MSZP és az SZDSZ képviselőcsoportjának alkuja” – ismételte meg korábbi nyilatkozatát.

 Anettka, Baló és Friderikusz nem pályázik

A korábban a Magyar Televízió Rt. elnöki tisztére aspirálók közül sokan nem nyújtottak be pályázatot az intézmény közalapítványához a múlt vasárnap délben lejárt határidőig. Az MTI hétfői értesülése szerint Baló György és Friderikusz Sándor sem pályáznak újra. A kilenc pályázó közül csak Ágoston György, Nagy Navarro Balázs és Kapuvári Gábor járult hozzá ahhoz, hogy nevét nyilvánosságra hozzák. Folytatás a Népszabadságban >>

Rogán szerint ha ma csak a kormánypárti kurátorokat választotta volna meg a parlament, az törvényes helyzetet teremtett volna, mert az így felálló csonka kuratórium minden döntése törvényes lenne. “Kormánypártok szemezgetni kívánnak az ellenzék jelöltjei közül” – vélte Rogán Antal, hozzátéve: a Fidesz készen áll arra, hogy az MDF-fel közös jelölést nyújtson be.

Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa szerint a Fidesz továbbra sem érti, hogy “arrogáns obstrukciója rossz válasz a többiek kompromisszumkészségére”. “A négy pártból háromnak az a fontos, hogy végre rendezett körülmények között dolgozzon az MTV, egynek pedig továbbra is a káosz az érdeke” – szögezte le Újhelyi.

“A Fidesz szándéka feltehetően az volt, hogy reprodukáltassa az Országgyűléssel azt a törvénysértést, amelyet az előző ciklusban ők követtek el” – nyilatkozta Pető Iván a szavazást követően. A szabad demokrata képviselő megfogalmazása szerint az a nagy különbség, hogy az előző ciklusban az akkori ellenzéki pártok jelöltek kurátorokat, most viszont a Fidesz nem jelölt.

Megjegyezte: az előző ciklusban az ellenzék által jelölt kurátorokat az akkori házelnök még csak fel sem tette szavazásra. „A Fidesz csapdát állított magának, mert ha jelölt volna személyeket a kuratóriumi elnökségbe, akkor azt a kormánypártok megválaszthatták volna” – tette hozzá. Pető Iván utalt rá, hogy a parlament elnöke a kiegyensúlyozott kuratórium érdekében – szerinte helyesen – felszólította az MDF-et, hogy tegyen javaslatot a másik két jelölt személyére is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik