Belföld

Már AVIVA-ként működik a Mébit

A múlt hónaptól már AVIVA Életbiztosító Rt. néven működik a Mébit Magyar Élet- és Nyugdíjbiztosító Rt. Az új név az 1996-ban alapított biztosító társaság negyedik elnevezése, amely így méltán tarthat igényt e legtöbb név- és tulajdonosváltozáson átesett biztosító címére.

A céget 1996-ban Magyar Élet- és Nyugdíjbiztosítóként a Magyar Hitel Bank alapította, majd annak privatizációjával – a holland ABN AMRO-csoport tulajdonszerzésével -, 1997-ben a társaság felvette az ABN AMRO Magyar Élet- és Nyugdíjbiztosító nevet. Az ABN AMRO Bank és a Kereskedelmi és Hitelbank 2000 augusztusában bejelentett fúziója után a Mébit Magyar Élet- és Nyugdíjbiztosító nevet kapta. 2001 tavaszán a társaságot megvásárolta a brit CGNU, s új tulajdonosa névváltoztatását követve vette fel a cég az AVIVA nevet.

Az AVIVA Életbiztosító Rt. kezdeti lendületét némileg megtörte a többszöri tulajdonosváltozás, illetve a tulajdonosváltozás következtében az ABN AMRO Bank fiókhálózatának elvesztése. A biztosító 2002-ben 5,18 milliárd forint díjbevételt ért el, ami több, mint 20 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi 6,5 milliárd forinttól. A tavalyi díjbevétel-csökkenésben része volt a tőzsdék mélyrepülésének is, az ügyfelek nem szívesen kötöttek befektetéshez kötött életbiztosítást, illetve gyakran visszavásárolták azokat.

A Mébit 2001-ben 457, tavaly pedig csak 90 millió forint díjat tudott beszedni az egyszeri díjas termékekből. A társaság 2003-ban a hagyományos, folyamatos díjas életbiztosítási termékek eladására koncentrál, s 2003 második negyedévében új, a mai magyar biztosítási piacon még nem létező kockázatot felvállaló kiegészítő biztosítást vezet be – mondta az Econewsnak Rajnai Tamás, az AVIVA Életbiztosító ügyvezető igazgatója.

A társaság ma 400 fős hálózatát év végére 600, 3-5 év múlva pedig 1000-1500 főre bővítik. Finiséhez közelednek azok a megállapodások, amelyeket kereskedelmi bankokkal keresztértékesítésre kötnének, s várhatóan értékesítési megállapodást kötnek brókercégekkel is. Az Internetet egyelőre információközvetítésre használják, a közeli tervekben nem szerepel a világhálón keresztül történő értékesítés.

2003-ra 6,5 milliárd forintos díjbevételt terveznek a társaságnál, az adózás előtti veszteség várhatóan 864 millió forintra rúg majd, szemben a 2002-es 1,18 milliárd forinttal. A CGNU 2006-ban vár nyereséget magyarországi leánycégétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik