Belföld

Lomnici: etikailag elfogadhatatlan Solt vállalása

Az általam meghirdetett politikamentesség megálljt parancsol számomra – jelentette ki tegnap a Vas megyei bírói értekezleten Lomnici Zoltán. A főbíró abból az alkalomból közölte ezt, hogy kiderült: elődje, Solt Pál mégsem az igazságügyi miniszter alárendeltségében működő kodifikációs bizottságot vezeti majd, hanem a miniszterelnök tanácsadó bizottságának elnöke lesz. Solt és Medgyessy erről már megállapodott.

A miniszterelnök Kiss Elemér menesztése után döntötte el, hogy bizottságot hoz létre a közélet tisztaságának védelméért – írja a Magyar Hírlap. Később ez úgy módosult, hogy az igazságügyi tárca felügyelné a bizottságot, akkor ugyanis az elnöki tisztet elkönyvelhetnék tudományos munkának, mert a jogszabálytervezetek kidolgozása ilyennek minősül. Ezt Solt Pál nyilván nem fogadhatta el. Maradt tehát az eredeti, tanácsadói verzió. Ezzel azonban az a baj, hogy politikai szerep, amit a szolgálati törvény nem enged meg.

A Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke ezek után fölöslegesnek és lehetetlennek ítélte, hogy egyeztessen Bárándy Péterrel – a tegnapra tervezett találkozó a főbíró szerint okafogyottá vált. A miniszterelnöknél pedig nyilván nem tiltakozik Lomnici, aki mindjárt a beiktatása után úgy nyilatkozott, hogy nem folytatja a csúcstalálkozók gyakorlatát. Szerinte az igazságszolgáltatás függetlensége nem teszi lehetővé az ilyen megbeszéléseket. Ezután következett tegnap a Vas Megyei Bíróság bíráinak egyhangú állásfoglalása: etikailag nem fogadható el, hogy Solt, aki ítélkező bíró, a miniszterelnöki tanácsadó legyen.
A bírói kar várhatóan még többször hangot ad majd nemtetszésének. Mindinkább erősödik ugyanis az a nézet, hogy az igazságszolgáltatás ebben a kormányzati ciklusban sem várhat sok jót a másik két hatalmi ágtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik