Belföld

Korrekciós adótörvény-módosításokat készít elő a PM

Az adótörvények korrekciós, technikai jellegű módosítása a minimálbér adómentessé tételét célzó adójóváírással kapcsolatos értelmezési problémák kiküszöbölése, továbbá a kettős adóztatás egyértelmű kizárása miatt vált szükségessé.

Erről László Csaba pénzügyminiszter beszélt kedden az Országgyűlésben, az előterjesztés általános vitáját megnyitó expozéjában.


A módosítások az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) szóló törvényt, a személyi jövedelemadóról szóló törvényt, az illetékekről szóló törvényt, a helyi adókról szóló törvényt, valamint az általános forgalmi adóról szóló törvényt érintik. A pénzügyminiszter kiemelte: az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény módosítása egy általános jellegű adóalap-korrekciós tétel beiktatásával biztosítja, hogy az evára áttérő adózóknak nem kell kétszeresen adót fizetniük.

A törvénymódosítás a negyedéves adóelőleg-fizetés szabályait is kiegészíti oly módon, hogy egyes adóalap-módosító tételek már negyedéves szinten, az adóelőleg megállapításkor alkalmazhatóak legyenek.

László Csaba közölte: a helyi adókról szóló törvény pontosításával minden jogalkalmazó számára egyértelművé válik, hogy miként kell megállapítani az iparűzési adóalapot abban az esetben, ha az eva alanya nem tartozik a számviteli törvény hatálya alá, és nem kívánja az iparűzési adóalap-megállapítás egyszerűsített módját választani.
– A személyi jövedelemadóról szóló törvényt érintő módosítás célja az adójóváírásra vonatkozó szabályok 2002 évközi változása folytán esetleg előálló probléma rendezése – emelte ki a pénzügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik