Belföld

A kormány átvilágítja a főváros gazdálkodását

A kormány még a héten megkezdi a főváros gazdálkodásának átvilágítását, és ettől teszik függővé a négyes metró finanszírozását - írja a Magyar Hírlap. A fővárosi koalíció közben a költségvetésről vitázik, másképp olvassa a ma tárgyalandó költségvetési tervet a főpolgármester és az MSZP-frakció.

A szocialisták hiányolják a BKV támogatását, Demszky Gábor szerint viszont nem vonul ki a főváros a tömegközlekedés finanszírozásából. A cégnek idén is hiteleket kell felvennie a működéshez.

“A fővárosnak meztelenre kell vetkőznie, hogy hiteles képet lehessen alkotni Budapest teherbíró képességéről” – idézte a kormányfőt a főpolgármester. Medgyessy Péter és Demszky Gábor múlt pénteki találkozóján a miniszterelnök közölte: az átvilágítás függvényében fognak megállapodni a négyes metró beruházásának finanszírozásáról. Az átvilágítás már ezen a héten elkezdődik.

A főpolgármester közölte: március végéig közösen készítik el a metróberuházásról szóló törvényjavaslatot, és azt a kormány még a tavaszi ülésszakban a parlament elé terjeszti.
Medgyessy Péter miniszterelnök ígéretet tett, hogy még ebben a ciklusban megszüntetik a BKV-t sújtó diszkriminatív intézkedéseket.

A közlekedési cég anyagi helyzete neuralgikus pontja az idei költségvetésnek is. A büdzséről ma is folytatódik a vita a fővárosi közgyűlésben. 334 milliárd forint felhasználásáról szól a huzavona az SZDSZ és az MSZP, valamint a városházi ellenzék között. Ebben a formában még a koalíciós partner MSZP sem tartja elfogadhatónak a javaslatot.

Az előterjesztés szerint egyetlen forint működési támogatást sem kapna a BKV. Hogy idén is zavartalan lehessen a tömegközlekedés, a BKV-nak működési hitelt kell felvennie, ám ennek összegéről tegnap Demszky Gábor főpolgármester nem tudott felvilágosítást adni.

Az MSZP-frakció a városházi ellenzékkel egyetértésben elfogadhatatlannak tartja, hogy támogatás nélkül maradjon a BKV. Az MSZP négymilliárdot működtetésre, hétmilliárd forintot pedig fejlesztésre adna a társaságnak. Gy. Németh Erzsébet, a szocialisták frakcióvezetője szerint nem lehet kizárólag az utasokra hárítani a tömegközlekedés veszteségeit, s nem vonulhat ki a főváros a BKV finanszírozásából, különösen, amikor idén 15 százalékkal emelkedik a jegyek és bérletek ára.

A főpolgármester szerint viszont szó sincs arról, hogy magára hagynák a közlekedési társaságot. Demszky Gábor bejelentette: a költségvetés tervezete szerint csak az idén mintegy 28 milliárd forint támogatást kap a BKV. Ebben az összegben benne van többek között a tavalyi beruházások idei folytatásának támogatása 545 millió forinttal. Új villamosokat vásárol a város 11,8 milliárd forintért. Villamosvágányokat építenek mintegy egymilliárdért. A négyes metró építéséhez kapcsolódó felszíni rendezésre, előkészítésre 11,4 milliárdot biztosítanak, és hárommilliárdot kap a közlekedési vállalat a kettes metró felújításának idei feladataira, továbbá 4,3 milliárd jut a közlekedési feladatok keretében, valamint 180 millió forint a működési kiadásoknál a közös bérletrendszer bevezetésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik