Belföld

Kiutat keres a vámszakma

Egyes becslések szerint tízezer vámügynök veszítheti el az állását az uniós csatlakozást követően - írja a Világgazdaság. A szakma képviselői kormányzati segítséget remélnek. Átképzéssel, korkedvezményes nyugdíjazással, áthidaló kölcsönnel lehetne mentőövet dobni a tíz-tizenöt évre hullámvölgybe kerülő szakmának.

A vámszakma az egyike azoknak a területeknek, amelyek helyzete az uniós csatlakozás után gyökeresen megváltozik. Egy most elkészült felmérés szerint a vámtevékenységgel foglalkozó cégek több mint fele már most biztosan tudja, rákényszerül arra, hogy munkatársai közül jó néhánynak búcsút intsen. Több ezer lehet, egyes számítások szerint a tízezret is elérheti az utcára kerülő szakemberek száma.

Súlyos vérveszteségre számít Nietsch Tamás, a nevét viselő kft. tulajdonos-ügyvezetője is, aki egyúttal a Magyar Vámügyi Szövetség alelnöke. Mint mondja, a csatlakozás után a magyar külkereskedelem 80 százaléka nem igényel majd vámkezelést.

Nietsch Tamás szerint elsősorban a kisebb, tőkeszegény vállalkozások néznek szomorú sors elé. A korábban csatlakozó államok (elsősorban Portugália, Görögország) példája is előrevetíti – teszi hozzá –, hogy akár személyes tragédiáktól sem mentes folyamat előtt áll a szakma.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara megrendelésére készült felmérésből kiderül: a felkeresett 228 cég közül 118 tervezi elküldeni részben vagy teljes egészében vámügyintézéssel foglalkozó szakembereit. Világosan kitűnik: minél nagyobb súlyt képvisel egy cég életében a vámtevékenység, annál nagyobb arányban tervez leépítést. Valójában ennél is sötétebb a kép, hiszen többen nem válaszoltak a kérdésre, mások még nem alakították ki elképzeléseiket a jövőről. Sokan úgy vélik, elfelejtkeztek róluk, senki nem gondol ennek a szakmának a további sorsára. Mindenképpen központi támogatásra számítanak.
[Világgazdaság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik