Belföld

Kissé nőtt januárban az euróövezeti munkanélküliség

Januárban az euróövezetben a munkanélküliek aránya 8,6 százalékos volt, a decemberi 8,5 százalék után. Az EU statisztikai hivatala közölte azt is, hogy a 15 uniós tagország együttesét nézve a munkanélküliek aránya januárban 7,9 százalékot ért el, decemberben 7,8 százalékot.

A hivatal által kedden közzétett euróövezeti adat megfelel az elemzői várakozásoknak. Az övezet 12 tagállamában összesen 12 millió körüli volt januárban a munkanélküliek száma. Az EU egészében 13,9 millió embernek nem volt munkája az idei év első hónapjában, tavaly decemberben a szám 13,8 millió volt.

Az unió nagyobb országaiban a munkanélküliségi ráta magasabb az átlagnál: a legmagasabb Spanyolországban volt januárban, 12,1 százalékos. Az Eurostat szerint a franciaországi munkanélküliség januárban elérte a 9 százalékot, ilyen magas volt még Finnországban is. Németországban 8,6 százalékon állt, a decemberi 8,5 százalék után. Nincs adata a statisztikai szervezetnek a brit, illetve az olasz munkanélküliségről, decemberről sem.

A legkedvezőbb a helyzet Luxemburgban, a ráta januárban 2,7 százalék volt, mint decemberben. Az ausztriai munkanélküliség a decemberi 4,1 százalék után idén januárban is tartotta ezt az arányt. A januári hollandiai munkanélküliségi rátát nem közölte az Eurostat, decemberben az 3,1 százalékos volt. Összehasonlításul: januárban az Egyesült Államokban 5,7 százalékos volt a munkanélküliség, Japánban 5,5 százalékos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik