Belföld

A főnök is komolyan veszi az informatikát!

Az informatika iránti attitűd a vállalatméret növekedésével, döntéshozatali szinttől függetlenül egyre pozitívabbá válik, a vállalati folyamatokon belüli szerepe bizonyítottan felértékelődik.

Az IT-vezetők mellett már az üzleti döntéshozókban is tudatosodott, hogy az informatika a cég működésének szerves részét képezi, és nem csak egy a többi szervezeti egység közül – áll a BellResearch által első alkalommal elkészített 2003-as döntéshozói médiakutatásban.

A vállalatok gazdasági döntéshozói közül minden harmadik [36%] létszükségletnek ítéli meg a vállalati informatikát, amely az üzleti vezetők meglehetősen pozitív hozzáállására enged következtetni. Emellett minden negyedik döntéshozó [26%] helyezkedik arra a véleményre, hogy a vállalati informatika az egész szervezet életét megkönnyíti, azaz összességében – az említett két kategóriát figyelembe véve – a válaszadók közel kétharmada [62%] nem csupán az adminisztráció terén vagy csak a vállalat egyes részterületeinek vonatkozásában, hanem globálisan is látja, értékeli az IT fontosságát.

A BellResearch szerint a vállalatméret csökkenésével azonban mind jobban előtérbe kerül az üzleti döntéshozók véleményében is az IT adminisztrációt megkönnyítő szerepe, ahogy azt a szakmai vezetők esetében is tapasztalhatjuk. Míg a nagyvállalati szegmensben csupán minden tizedik [11%] válaszadó jelölte meg ezt a szempontot, addig a középvállalati szegmensben minden negyedik [27%], a kisvállalati döntéshozók közül pedig minden harmadik [36%] tekinti az informatika szerepét elsősorban pusztán adminisztratívnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik