Belföld

Este kilencig lehet szavazni az egységes Európára

Az Országgyűlés hétfőn 338 igen 1 nem szavazattal és 1 tartózkodással a módosította a választási eljárási törvényt: ennek értelmében az április 12-i, EU-csatlakozásról döntő népszavazáson a szavazóhelyiségek 21 óráig lesznek nyitva.

A szavazóurnák hosszabb nyitva tartását a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kezdeményezte annak érdekében, hogy április 12-i szavazáson a szombatra vonatkozó szigorú vallási előírásokat betartó személyek is részt vehessenek.

Lamperth Mónika belügyminiszter jelezte: a kormány támogatja mind az önálló indítványt, mind Salamon László fideszes képviselő módosító indítványát, amely tartalmi változást nem hoz, csupán az eredeti indítvány megfogalmazásán változtat. Az indítványt az alkotmányügyi bizottság is támogatta.

Salamon László kifogásolta ugyan, hogy nem történt négypárti egyeztetés az ügyben, s leszögezte, hogy a Fidesz általánosságban nem támogatja a törvények egyedi esetekre tekintettel történő módosítását, de pártja támogatásáról biztosította az önálló indítványt.

Böhm András (SZDSZ) – az indítvány másik előterjesztője – úgy vélekedett, hogy nem azért kell megszavazni a javaslatot, hogy többen menjenek el szavazni, hanem azért, mert ez így természetes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik