Belföld

Alkalmatlan az EU-vonal a részletes tájékoztatásra

Segítőkészek az EU-vonal telefonos munkatársai, ám az általánosságokon kívül a konkrét kérdésekre többnyire nem tudnak válaszolni. A Népszabadság munkatársai tesztelték a helyi tarifáért hívható 181-es vonalat, és azt tapasztalták, hogy az ügyintézők által használt számítógépes adatbázis alkalmatlan a részletes tájékoztatásra.

Az informálódásra sokkal jobb a Külügyminisztérium EU-vonala, ám ez (annak ellenére, hogy ingyenes) csupán kiegészítése a hivatalos kampánynak.

Talán az igen-kampánynak tudható be, mindenesetre az információs EU-vonalak telefonos munkatársai nem ismerik a nemet. A Népszabadság “civilnek” álcázott újságíróinak kérdéseire válaszolva akkor sem hangzott el ez a szó, ha egyértelmű volt: a kérdező nem kaphat támogatást az uniós alapokból, és nincs esélye arra, hogy a csatlakozás egyértelmű nyertese legyen.

Az EU-kampány indulásakor két tájékoztató telefonszám áll a lakosság rendelkezésére, hogy többet tudjon meg arról, milyen lehetőségek és szabályok várják a csatlakozás után. A Külügyminisztérium február 10-e óta a 06-80-38-2004-es számon (telefonbillentyűkre lefordítva a 06-80-EU2004-esen) reggel nyolctól este hatig hívható ingyenesen. Az EU Kommunikációs Közalapítvány pedig február 19-én indította a szolgáltatást. A mindenütt EU-vonalként reklámozott 181-es szám reggel nyolctól este tízig hívható, ám a helyi tarifát ki kell fizetni érte. A 181-es szám csak a csatlakozás időpontjáig él, a külügyi tájékoztató vonal – a tervek szerint – ezt követően is rendelkezésre áll majd.

A Külügyminisztérium szóvivője, Tóth Tamás a duplikációt azzal magyarázta, hogy a tárca és a közalapítvány vonala más-más feladatot lát el. Szavai szerint a szaktárca nem vesz részt a csatlakozás melletti direkt kampányban, ám továbbra is folytatja azt a tájékoztatási munkát, amelyet 1995-ben kezdett el az Európai Uniót illetően. Most inkább az ágazati, szakmai kérdések megválaszolásával foglalkoznak.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik