Belföld

Románia piacgazdaság – az USA szerint

A külföldi tőkebefektetések növekedését várja a román külkereskedelmi minisztérium attól a múlt heti amerikai bejelentéstől, miszerint Romániát március 10-étől piacgazdaságnak ismeri el az Egyesült Államok.

Románia tavaly májusban kérte az amerikai hatóságoktól, hogy ismerjék el piacgazdasági státuszát. Az USA kereskedelmi minisztériuma tavaly szeptemberben kezdte meg a kérdés vizsgálatát.


Idén februárig Románia számos dokumentumot bocsátott az amerikai illetékesek rendelkezésére, így például a nemzeti valuta átváltási mechanizmusát ellenőrizték a tengerentúliak. Ugyancsak vizsgálták, hogy a román munkaadók és munkavállalók szabadon tárgyalnak-e a bérek megállapításáról, hogy nyitva áll-e a román piac a külföldi tőkebefektetések és a vegyes vállalatok alapítása előtt, illetve, hogy az állam milyen arányban birtokolja a termelési eszközöket az országban.


Időközben az Egyesült Államok arról tájékoztatta Ion Iliescu román köztársasági elnököt, hogy további amerikai csapatok és hadfelszerelés érkezik a Mihail Kogalniceanu támaszpontra, a romániai Konstanca (Constanta) kikötőjébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik