Belföld

A pártok boncolják a Werber-tanulmányt

A négy parlamenti párt képviselői egyhetes huzavona után hétfőn betekinthettek Ron Werber, az MSZP kampánytanácsadójának a miniszterelnöki kabinet működéséről készített tanulmányába. A kormányoldal dicséri, az ellenzék közepesre értékeli Werber munkáját.

A tanulmány-betekintésen, amely Szekeres Imre MeH-politikai államtitkár hivatalában került sor, az MSZP-frakció részéről Katona Béla, a Fidesz-frakciótól Répássy Róbert és Vidoven Árpád, az SZDSZ-frakció képviseletében Eörsi Mátyás, az MDF-frakciótól pedig Pettkó András vett részt. A kormányoldal és az ellenzék teljesen eltérő véleménnyel van a tanulmányról.

Répássy: hol a bélyegző?

Répássy Róbert a 29 gépelt oldalból és egy hatoldalas mellékletből álló tanulmány megtekintése után közölte: azon nem szerepel Ron Werber aláírása, illetve cégének bélyegzője.

Répássy Róbert szerint Ron Werber tanulmánya közepes színvonalú összefoglaló elemzés a Miniszterelnöki Hivatal működéséről. Megfogalmazása szerint egy ilyen tanulmányt egyszerűbb módszerekkel és jóval olcsóbban is el lehetett volna készíttetni.

Szerinte a megismertek alapján érthetetlen, hogy a dokumentumot miért nem hozzák nyilvánosságra. (Az újságíróknak a helyszínen kiosztották a tanulmány nyilvánosságra hozható első öt oldalát, amely meghatározza az elemzés célját, illetve módszertanát.) Leszögezte, hogy a tanulmány több kritikát is megfogalmaz a Miniszterelnöki Hivatal, illetve a kormány működésével kapcsolatban.

Elmondta, hogy Szekeres Imre államtitkártól kérte a tanulmánnyal kapcsolatos megbízási szerződést, de a politikus ezt azzal hárította el, hogy a megbízási szerződést Draskovics Tibortól, a miniszterelnök kabinetfőnökétől kell elkérni.

Répássy ezen kívül érthetetlennek tartja, hogy mi történhetett február 25. és 28. között. Mint mondta: 25-én még nem engedték, hogy a tanulmányt megismerje, 28-án pedig engedélyt adtak rá.

Szekeres: a cél a közbizalom erősítése

Szekeres Imre az eseményt követően újságíróknak elmondta, azért döntött úgy, hogy betekintést ad a képviselőknek a tanulmányba, mert ez a kormányzat munkája iránti közbizalom erősítését szolgálja. Úgy vélekedett: az elmúlt négy év során, az Orbán-kormány ideje alatt olyan titokzatosság vette körül a kormányzat tevékenységét és olyan bizalmatlanság alakult ki az emberekben, hogy a legegyszerűbb dolgokat is, mint például egy hivatal munkájának vizsgálata, misztifikálják.

Utalt arra, a tanulmány tartalma nem titkos, ahhoz azonban joguk van a munka során megkérdezett dolgozóknak, hogy személyes véleményüket és helyzetüket ne tárják a nyilvánosság elé.

Újságírói kérdésre válaszolva az államtitkár hangsúlyozta: Ron Werber nem tekinthetett be államtitoknak minősülő adatokba, csupán a munkaszervezés, a munkatársak közötti információáramlás feltérképezése, s az azok hatékonyabbá tételére irányuló javaslatok kidolgozása volt a feladata.

Szintén újságírói kérdésre Szekeres Imre elmondta, a Happy End Kft. és “környéke” is kapott hasonló tanulmányok elkészítésére megbízást az előző kormány idején, s mintegy 13 milliárd forintnyi megbízási díjat ki is fizettek nekik, azonban “egy sor tanulmányt” sem találtak az átadás-átvételt követően.

Eörsi: kiválóan magas szakmai színvonalú és jó anyag

Eörsi Mátyás (SZDSZ) – újságírók előtt nyilatkozva – kiválóan magas szakmai színvonalú és jó anyagnak nevezte Ron Werber tanulmányát, miután megismerte annak részleteit. A szabaddemokrata képviselő elmondása szerint a tanulmány átvilágítja a Miniszterelnöki Hivatal működését. Hozzátette: Ron Werber több hiányosságot is fellelt a MeH működésében, így például döntés-előkészítési hiányosságokra hívta fel a figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik