Belföld

Újabb céget sodort csődbe a távol-keleti dömping

A győri Uniontext Kft. csődöt jelentett be a cégbíróságnál hétfőn; a kialakult helyzetről a vállalati szakszervezet által összehívott zártkörű munkásgyűlésen tájékoztatták a dolgozókat.

A csődöt jelentett cégnél szervezett munkásgyűlést követően Kossár Lajos, a társaság ügyvezető igazgatója nem nyilatkozott a sajtónak, Molnárné Fertetics Brigitta szb-titkár azonban az újságírók érdeklődésére elmondta: a menedzsment kilábalási tervet készít, amit a csődegyezség érdekében kívánnak a hitelezőkkel elfogadtatni.

A cégnél 430-an dolgoznak, döntő többségük 40 évnél idősebb. A munkások eddig megkapták fizetésüket és egyéb juttatásaikat, a társaság felszámolása esetén azonban az utcára kerülnek.

Az adósságállomány nagyságrendjét a szakszervezeti vezető nem hozta nyilvánosságra, csupán annyit közölt, hogy az nagy; az Uniontext tartozik a szállítóknak és a bankoknak – mondta. A szakszervezeti vezető szerint a finomtextil-árut – ágyneműt, lepedőt, abroszt, szalvétát, zsebkendőt és inganyagot – gyártó cégnek vannak megrendelései, azonban – mint mondta – jó minőségű termékeik árai egyre nehezebben tudnak versenyezni a távol-keleti dömpingáruk áraival.

A cégnél a korábbi százszázalékos tulajdonos Graboplast Rt. a gépeket a jelenlegi tulajdonosnak eladta, az Uniontext ingatlanait viszont nem értékesítette, azt magánál tartotta. Az Uniontextnél emiatt tartanak attól, hogy felszámolás esetén nem lesz miből kifizetni a dolgozókat.

Jelenleg az Uniontext 74,9 százaléka a magyar magánszemélyekből álló FGM Kft., 25,1 százaléka pedig a Graboplast Rt. kezében van. A Graboplast pr-vezetője, Mónus Ágnes a kialakult helyzetre reagálva kijelentette: a részvénytársaság kisebbségi tulajdonosként 50 millió forint erejéig bankgaranciát vállalt az Uniontext hiteleire. Az ingatlanok bérletével kapcsolatban elmondta: az Uniontext 10-30 millió forint bérleti díjjal folyamatosan tartozik a részvénytársaságnak.


A Graboplast igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy az Uniontext felszámolására ne kerüljön sor, mert ellenkező esetben a Graboplastot is több százmillió forintos veszteség éri – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik