Belföld

InterContinental – brit kocsmáros szállodaláncot venne

Hugh Osmond, a Punch Taverns pubhálózat alapítója hétmilliárd angol fontot kínál a Six Continents cégért, amely az InterContinental és a Holiday Inn hotelláncok tulajdonosa.

Hugh Osmond hálózata, a Punch Taverns pubokat üzemeltet, amelyeket kocsmának és étteremnek is lehet nevezni. Ezek a létesítmények természetesen egyáltalán nem hasonlíthatóak a magyar italboltokhoz.InterContinental – brit kocsmáros szállodaláncot venne 1

Osmond a Six Continents nevű szállodai cégért készpénzzel és részvényekkel fizetne, illetve adósságot vállalna át – a Bloomberg hírügynökség értesülései szerint. Saját cégének, a Capital Management & Investment Plc holdingnak (CMI) 36 új részvényét ajánlja egyetlen Six Continents-papírért cserébe, de hajlandó bizonyos mennyiségű készpénzt is fizetni, ha valakinek nem tetszene az eredeti kezdeményezés.


 Saját vagyona 134 millió

Osmond vagyonát 134 millió fontra becsüli a londoni Sunday Times. Vagyonát meglepő módon abból szerezte, hogy olcsón vásárolt, majd drágán adott el. Érdekesség csupán az, hogy elsősorban kocsmákkal kereskedett. Ő hozta létre a Punch Taverns Group Ltd.-t (PTG) 1997-ben. 1999-ben sikerre vitte ezt a céget, és megszerezte az Allied Domecq Plc 3500 pubját 2,75 milliárd fontért, kiütve ezzel a rivális Whitbread Plc-t. Osmond ekkor együttműködött a Bass Plc-vel, amelynek részvényeit is felajánlotta az ügylet finanszírozására. Persze a Bass nem véletlenül engedte ezt: a megszerzett vendéglátóipari egységek ötödét saját hasonló divízióihoz csatolta. Osmond tavaly leválasztotta a PTG-ről a Punch Taverns részleget, amely a második legnagyobb a maga nemében Nagy-Britanniában. E cégben még ma is birtokol részvényeket, miközben a piac nyolcadik legnagyobb szereplőjében, a Spirit Group Ltd.-ben is érdekelt. Osmond nagy hírre tett szert, amikor a szigetország egyik legnagyobb éttermi hálózatává fejlesztette a PizzaExpresst. 


Feldarabolják a szállodaipari vállalkozást?

 

A negyvenéves Osmond, aki százmillió fontot keresett azzal, hogy brit vendéglátóipari vállalatokba, illetve ingatlanokba fektetett pénzt, szét akarja darabolni a Six Continents céget, amely 3200 hotelt és 2000 pubot tart a kezében. Ha a tranzakció megvalósulna, ez lenne az európai szállodaiparban a legnagyobb felvásárlási ügylet.

Megfigyelők szerint azonban Osmond ajánlata nem elég gáláns ahhoz, hogy a részvényesek túladjanak Six Continents-papírjaikon. A brit vállalkozó a tőzsdei árfolyamnál némileg magasabb árat kínál a papírokért, de egy felvásárlási akció általában felhajtja a kurzusokat. Érdekes módon most nem ez történt: a felvásárlás bejelentése nyomán mind a Six Continents, mind pedig Osmond saját cége, a Capital Management részvényei süllyedésnek indultak. Az emberek ugyanis nem látják a tranzakció lényegét, csak menedzsmentcserének, nem tulajdonosváltásnak tekintik.

Osmond hosszú küzdelemre készül

Osmond ugyancsak szeretné megszerezni a Crowne Plaza hotelláncot, továbbá Nagy-Britannia negyedik legnagyobb pub-hálózatát. Ezek ugyanis mind-mind a Six Continents tulajdonát képezik, amely csaknem 100 országban van jelen, az EgyesültÁllamoktól kezdve Kínáig. Biztos vagyok benne, hogy hosszú küzdelem lesz – mondta Osmond a felvásárlási ajánlat bejelentését követően.

A Six Continents nettó adósságállománya egyébként 1,18 milliárd fontot tesz ki, miközben eszközértéke 5,37 milliárd fontra rúgott tavaly szeptember 30-án – Osmond szerint. A CMI, Osmond cége a felvásárlás után bizonyos részlegektől szeretne megszabadulni, amelyek eddig a Six Continents tulajdonát képezték. Így például a Britvic italgyártó divíziót leválasztanák a holdingról.

 Nehéz idők

A Six Continents profitja a múlt év második felében 24 százalékkal csökkent. A cég idén sem vár emelkedést a szállodai szobák árát illetően, sőt a csökkenést sem zárja ki. Az iraki válság és a nemzetközi gazdasági recesszió ugyancsak nehezíti a turisztikai ipar helyzetét. A Six Continents konkurensei sem állnak túl jól: az amerikai Marriott International Inc. és a Hilton Hotels Corp. ugyancsak profit warningot (figyelmeztetést) adott ki 2003-ra.  

A Hilton is érdeklődik

Maga a Six Continents is bejelentette már, hogy át akarja alakítani szállodaipari érdekeltségeit. Bizonyos vagyontárgyaktól megválna a cég, ezeket leányvállalatokba vinné be. A leányvállalatokat aztán tőzsdére bocsátaná, amitől százmillió dolláros költségmegtakarítást vár a szállodai részlegnél és tízmilliósat a pubhálózat esetében.


A Bloomberg szerint a vételi ajánlat arra mindenképpen alkalmas, hogy további kérők számára is vonzóvá tegye az InterContinentalt birtokló céget. Akár a Hilton Group Plc beszállása sem elképzelhetetlen a Six Continentsért esetleg kialakuló versenybe. A Hilton csoport, amely az USA-n kívüli Hilton hoteleket birtokolja, máris felkérte a Deutsche Bank AG-t és a UBS Warburgot, hogy értékelje fel a Six Continents szállodaipari üzletágát.

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Canadian blue helmets check their weapons, 17 April 1993 near Tuzla's airport, waiting to depart for the Moslem enclave of Srebrenica, where some 30000 refugees hope to be evacuated from. (Photo by PASCAL GUYOT / AFP)

Befogod a szádat, nem beszélsz róla

Békefenntartók voltak, de azzal vádolják őket, hogy asszisztáltak egy népirtáshoz. A boszniai háború után sokan nem tudták újrakezdeni az életüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.