Belföld

InterContinental – brit kocsmáros szállodaláncot venne

Hugh Osmond, a Punch Taverns pubhálózat alapítója hétmilliárd angol fontot kínál a Six Continents cégért, amely az InterContinental és a Holiday Inn hotelláncok tulajdonosa.

Hugh Osmond hálózata, a Punch Taverns pubokat üzemeltet, amelyeket kocsmának és étteremnek is lehet nevezni. Ezek a létesítmények természetesen egyáltalán nem hasonlíthatóak a magyar italboltokhoz.



InterContinental – brit kocsmáros szállodaláncot venne 1

Osmond a Six Continents nevű szállodai cégért készpénzzel és részvényekkel fizetne, illetve adósságot vállalna át – a Bloomberg hírügynökség értesülései szerint. Saját cégének, a Capital Management & Investment Plc holdingnak (CMI) 36 új részvényét ajánlja egyetlen Six Continents-papírért cserébe, de hajlandó bizonyos mennyiségű készpénzt is fizetni, ha valakinek nem tetszene az eredeti kezdeményezés.


 Saját vagyona 134 millió

Osmond vagyonát 134 millió fontra becsüli a londoni Sunday Times. Vagyonát meglepő módon abból szerezte, hogy olcsón vásárolt, majd drágán adott el. Érdekesség csupán az, hogy elsősorban kocsmákkal kereskedett. Ő hozta létre a Punch Taverns Group Ltd.-t (PTG) 1997-ben. 1999-ben sikerre vitte ezt a céget, és megszerezte az Allied Domecq Plc 3500 pubját 2,75 milliárd fontért, kiütve ezzel a rivális Whitbread Plc-t. Osmond ekkor együttműködött a Bass Plc-vel, amelynek részvényeit is felajánlotta az ügylet finanszírozására. Persze a Bass nem véletlenül engedte ezt: a megszerzett vendéglátóipari egységek ötödét saját hasonló divízióihoz csatolta. Osmond tavaly leválasztotta a PTG-ről a Punch Taverns részleget, amely a második legnagyobb a maga nemében Nagy-Britanniában. E cégben még ma is birtokol részvényeket, miközben a piac nyolcadik legnagyobb szereplőjében, a Spirit Group Ltd.-ben is érdekelt. Osmond nagy hírre tett szert, amikor a szigetország egyik legnagyobb éttermi hálózatává fejlesztette a PizzaExpresst. 


Feldarabolják a szállodaipari vállalkozást?

 

A negyvenéves Osmond, aki százmillió fontot keresett azzal, hogy brit vendéglátóipari vállalatokba, illetve ingatlanokba fektetett pénzt, szét akarja darabolni a Six Continents céget, amely 3200 hotelt és 2000 pubot tart a kezében. Ha a tranzakció megvalósulna, ez lenne az európai szállodaiparban a legnagyobb felvásárlási ügylet.

Megfigyelők szerint azonban Osmond ajánlata nem elég gáláns ahhoz, hogy a részvényesek túladjanak Six Continents-papírjaikon. A brit vállalkozó a tőzsdei árfolyamnál némileg magasabb árat kínál a papírokért, de egy felvásárlási akció általában felhajtja a kurzusokat. Érdekes módon most nem ez történt: a felvásárlás bejelentése nyomán mind a Six Continents, mind pedig Osmond saját cége, a Capital Management részvényei süllyedésnek indultak. Az emberek ugyanis nem látják a tranzakció lényegét, csak menedzsmentcserének, nem tulajdonosváltásnak tekintik.

Osmond hosszú küzdelemre készül

Osmond ugyancsak szeretné megszerezni a Crowne Plaza hotelláncot, továbbá Nagy-Britannia negyedik legnagyobb pub-hálózatát. Ezek ugyanis mind-mind a Six Continents tulajdonát képezik, amely csaknem 100 országban van jelen, az EgyesültÁllamoktól kezdve Kínáig. Biztos vagyok benne, hogy hosszú küzdelem lesz – mondta Osmond a felvásárlási ajánlat bejelentését követően.

A Six Continents nettó adósságállománya egyébként 1,18 milliárd fontot tesz ki, miközben eszközértéke 5,37 milliárd fontra rúgott tavaly szeptember 30-án – Osmond szerint. A CMI, Osmond cége a felvásárlás után bizonyos részlegektől szeretne megszabadulni, amelyek eddig a Six Continents tulajdonát képezték. Így például a Britvic italgyártó divíziót leválasztanák a holdingról.

 Nehéz idők

A Six Continents profitja a múlt év második felében 24 százalékkal csökkent. A cég idén sem vár emelkedést a szállodai szobák árát illetően, sőt a csökkenést sem zárja ki. Az iraki válság és a nemzetközi gazdasági recesszió ugyancsak nehezíti a turisztikai ipar helyzetét. A Six Continents konkurensei sem állnak túl jól: az amerikai Marriott International Inc. és a Hilton Hotels Corp. ugyancsak profit warningot (figyelmeztetést) adott ki 2003-ra.  

A Hilton is érdeklődik

Maga a Six Continents is bejelentette már, hogy át akarja alakítani szállodaipari érdekeltségeit. Bizonyos vagyontárgyaktól megválna a cég, ezeket leányvállalatokba vinné be. A leányvállalatokat aztán tőzsdére bocsátaná, amitől százmillió dolláros költségmegtakarítást vár a szállodai részlegnél és tízmilliósat a pubhálózat esetében.


A Bloomberg szerint a vételi ajánlat arra mindenképpen alkalmas, hogy további kérők számára is vonzóvá tegye az InterContinentalt birtokló céget. Akár a Hilton Group Plc beszállása sem elképzelhetetlen a Six Continentsért esetleg kialakuló versenybe. A Hilton csoport, amely az USA-n kívüli Hilton hoteleket birtokolja, máris felkérte a Deutsche Bank AG-t és a UBS Warburgot, hogy értékelje fel a Six Continents szállodaipari üzletágát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik