Belföld

Európában nálunk a legmagasabbak a tb-költségek

Az Eurostat 2000-ben készített felmérése szerint Magyarország még a csatlakozásra váró országok között is olcsónak számít az élőmunka-költség tekintetében, míg a munkáltatókat terhelő tb-költségek Európában nálunk a legmagasabbak.

Az EU-tagországok között 2000-es adatok szerint több mint háromszoros különbségek is léteznek a munkaerő fajlagos költségében, a tagjelölteket is figyelembe véve pedig még nagyobbak az eltérések – derül ki az Eurostat hétfőn közzétett jelentéséből.

Az EU statisztikai hivatalának felmérése szerint az unión belül Portugáliában a legalacsonyabb (8,13 euró) és Svédországban a legmagasabb (28,56 euró) az élőmunka egy órára eső költsége az iparban és szolgáltató szektorban. Az alacsony költségszintű országok között van még Görögország (10,4 euró), Spanyolország (14,22 euró) és Írország (17,34 euró), a skála másik végén pedig Svédországot Dánia (27,1 euró) és Németország (26,54 euró) követi. A többi tagországban az egy órára eső munkaerőköltség a 22,7 eurós uniós átlag közelében van.

Magyarország az olcsók között

A tagjelölteknél valamivel nagyobbak a szélső értékek közötti eltérések (Lettországban 2,42, Litvániában 2,71 euró, míg Cipruson 10,74, Szlovéniában pedig 8,98 euró a költség), a 4,21 eurós átlaguk ugyanakkor az EU-átlag ötödét sem éri el. Magyarország ebben a csoportban is az “olcsóbb” országok közé tartozik az átlag alatti, 3,83 eurós fajlagos élőmunka-költséggel. (Meg kell jegyezni, hogy a felmérésben felhasznált adatok mára a minimálbér többszöri emelése következtében megváltoztak.)

A munkaerő költségének szerkezetét tekintve viszont a 12 tagjelölt közül egyedül Romániában alacsonyabb a bérek és fizetések aránya a teljes költségen belül, itt is mindössze néhány tized százalékkal (66,9 százalék, szemben a magyarországi 67,1 százalékkal). A tagjelöltek között ez utóbbi tekintetben is Ciprus áll az élen, ahol a munkaerő teljes költségén belül majdnem 85 százalék a bérek és fizetések aránya és csak valamivel több mint 14 százalék a munkáltatókat terhelő társadalombiztosítási költségeké. Hazánk az európai ranglistán vezető helyet szerzett a munkáltatókat terhelő tb-költségek terén.

A bérek és fizetések teljes költségen belül arányának uniós átlaga 75,7 százalék, szélső értékei pedig Dániában (87,7 százalék) és Írországban (85 százalék), illetve a másik oldalon Svédországban (66,5 százalék) és Franciaországban (68,1 százalék) figyelhetők meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik