Belföld

Siemens-mobil gyártásába kezd a Flextronics

Siemens mobiltelefonok előállítását kezdik meg a Flextronics zalaegerszegi gyárában márciusban, s ehhez több száz dolgozó felvételét tervezik – értesült a Népszabadság. A magyar Flextronics a Sony-Ericssonnak is gyárt mobilt, rajta kívül pedig a Nokia is működtet magyar telefongyárat Komáromban.

A Népszabadság értesülése szerint a magyarországi Flextronics megbízást kapott Siemens mobiltelefonok gyártására. Információnkat Hajnal Sándor, a Flextronics zalaegerszegi üzemének szóvivője megerősítette. Tájékoztatása szerint márciusban kezdődik a készülékek gyártása, amihez több száz új dolgozó felvétele szükséges. A szóvivő a Siemensszel kötött titoktartási megállapodás miatt nem kívánta elárulni a megrendelés volumenét, de elmondása szerint komoly forgalomnövekedésre számítanak. Reményeik szerint az együttműködés hosszabb távú lesz, és később többféle mobiltelefon gyártását és akár fejlettebb technikát is Zalaegerszegre hozhat a megbízó. A Siemens Európa több országában gyártat mobiltelefont, a mostani megbízást a kereslet növekedése indokolta, nem a termelést telepíti át egy másik országból.

A Flextronics négy üzemet működtet Magyarországon: Sárváron, Tabon, Nyíregyházán és Zalaegerszegen. A négy gyárban több mint tízezer dolgozót foglalkoztat. A mobiltelefon gyártása nem lesz újdonság a társaságnak, korábban Motorola és Alcatel készülékeket is gyártottak, és jelenleg is folyik Sony-Ericcson telefonok előállítása Zalaegerszegen.

A Flextronics mostani bejelentése kapcsán okkal óvatos, hiszen 1999-ben a Motorola bejelentette, hogy mobiltelefonjainak gyártását Magyarországra hozza, majd a túlbecsült keresletnövekedés miatt később csendben megszakította kapcsolatát a magyar Flextronicsszal.

A társaság zalaegerszegi gyárában négyezren dolgoznak, a televíziótól a szórakoztatóelektronikán át az adattároló eszközökig sokféle terméket gyártanak bérmunkában. A Flextronics a munkaügyi központoknak erre az évre 2100 új dolgozó várható felvételét jelentette be (1500-at Zalaegerszegen, 600-at Sárváron). Úgy tudjuk, hogy a Siemens-megrendelés mellett több más nagyobb üzlet is kilátásban van, ami növelhetné a zalaegerszegi és a sárvári forgalmat. Emellett a társaság igyekszik minél több, a gyártáshoz kapcsolódó szolgáltatási megbízást is megnyerni, információink szerint a Siemenstől is, így például a logisztikát és a disztribúciót. A cég bejelentése szerint a Philips szombathelyi gyárából átvennének munkásokat a sárvári üzembe.

A Flextronics új megrendelésével Magyarország mobilgyártó nagyhatalommá léphet elő. A Nokia komáromi gyára jelenleg több mint 1400 alkalmazottat foglalkoztat. A 25 milliárd forintból felépített üzemben 1999 végén készült el az első mobiltelefon. A gyárban háromféle, alapvetően közepes árkategóriába tartozó Nokia telefon készül. A vámszabad területen működő vállalat a termékeit külföldön értékesíti. A Nokia-gyár mellé az elmúlt időszakban két beszállító is letelepült, az egyik elő- és hátlapokat, a másik pedig billentyűzetet gyárt. A Nokia mellett a pécsi Elcoteq is gyártott korábban mobiltelefont, úgy tudjuk, jelenleg részegységeket készít a telefonokhoz.


Az IBM további ezer állás megszüntetését jelentette be pénteken, ez alkalommal amerikai szoftver- és technológiai szolgáltató részlegénél. Közlése szerint az állomány fél százalékának alkalmazása szűnik meg ezzel, mivel a két részlegnél 215 ezer embere dolgozik az összesen 320 ezerből. A számítógépgyártó óriás vállalat tavaly jelentett be jelentősebb leépítéseket, akkor előbb több mint 15 ezer, majd további néhány ezer ember állása szűnt meg. Az IBM-nél a leépítési hírrel együtt jelentették be, hogy hat évre szóló megbízást kaptak az AXA francia biztosítótól: lássák el az eddig a biztosítón belül végzett számítógépes feladatokat. Igaz, az AXA embereit az IBM-nek meg kell tartania.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik