Belföld

Ismét Kuncze Gábor az SZDSZ elnöke

A Szabad Demokraták Szövetsége szombati tisztújító küldöttgyűlésén az eddig is pártelnöki posztot betöltő Kuncze Gábor 525, míg kihívója, Bauer Tamás 176 szavazatot kapott.

Az ország és a kormány érdeke is az, hogy az SZDSZ egységes, erős, sikeres párt legyen – hangoztatta Medgyessy Péter miniszterelnök a szabad demokraták tisztújító küldöttgyűlésén szombaton Budapesten.

Az elnökválasztás előtt a kormányfő beszédében jelezte: nem kíván beleszólni az SZDSZ vitáiba. Ugyanakkor leszögezte, hogy a valódi, önálló érdekeket képviselő SZDSZ nélkül nem lett volna kormányváltás.

Medgyessy Péter szerint a két koalíciós párt között meglepően jó a harmónia és mint mondta, a szabad demokraták fontos, a jövőt meghatározó tárcákat kaptak a kormányalakításkor. Úgy vélte: a koalíció nem pillanatnyi érdekek alapján, hanem értékek, jól meghatározott célok mentén jött létre. Ezek közül kiemelte a szabadságjogokat, a piaci versenyt, a szolidaritást, a kisebbségek védelmét és támogatását, illetve a másság elfogadását.

A kormányfő kitért arra, hogy a kormány működése nem hibátlan, ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy tudnak korrigálni. Kiss Elemér lemondására utalva leszögezte: minden alkalommal ilyen gyorsan és határozottan fog eljárni. A miniszterelnök kijelentette: nem megingatható abban, hogy az előző ciklus törvénytelenségeivel szemben is a dolgok végére járjanak. Szavai szerint ez ügyben személyes elkötelezettsége van.

Medgyessy Péter szólt a nemzeti közép jövőképről is, amely – mint mondta – a szociáldemokrata és a liberális, illetve a nemzeti, konzervatívnak mondott gondolatokat integrálja. A kormányfő beszédében az uniós csatlakozás, illetve az ország stabilitásának fontosságát hangsúlyozta.

Az SZDSZ elnöke elégedett a tavaly ilyenkor megjelölt célok megvalósításával, ugyanakkor nem elégedett a párt öt és fél százalékos választási eredményével, illetve jelenlegi támogatottságával. Kuncze Gábor az SZDSZ szombati, Budapesten tartott tisztújító küldöttgyűlésén elnökjelölti beszédében úgy vélekedett: az SZDSZ megerősödését megakadályozzák a párttal kapcsolatos vélt problémákról szóló cikkek, nyilatkozatok.

– Ezt az öngyilkos politizálást abba kell végre hagyni, az SZDSZ nem lehet a nárcizmus üldözötteinek pártja – jelentette ki. A jelenlegi pártelnök fontosnak nevezte az SZDSZ szervezeti felépítésének átgondolását, a párttal szimpatizálók megnyerését.

Az elnöki tisztre pályázó Bauer Tamás leszögezte: változás kell, mert az eddig követett politika nem hozta meg a kívánt eredményeket. A párt volt parlamenti képviselője szerint beteg az SZDSZ. Beszédében azok támogatását kérte, akik szerint a pártnak van esélye a gyógyulásra.

Bauer Tamás kitért arra: újra kell tárgyalni az MSZP-vel korábban kötött koalíciós megállapodást, és a parlamenti frakció összetételén is változtatni kell. 

A szavazáson végül  Kuncze Gábor 525, míg kihívója Bauer Tamás 176 jelölést kapott, így Kuncze marad a párt elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik