Belföld

Orbán elvállalja a Fidesz vezetését

Orbán Viktor péntek reggel a Hír tévében bejelentette: úgy döntött, hogy vállalja a Fidesz vezetését.

A Népszabadság Online tudósítása szerint a volt miniszterelnök január közepén a Fidesz Normafánál tartott, közel húszórás elnökségi ülését követően egyértelművé tette: akkor tér vissza a Fidesz élére, ha az európai típusú keresztény néppárttá válik, s kész akár tízezrek, a polgári körök befogadására is. Úgy tűnik, az Orbán Viktor által vázolt forgatókönyv érvényesül. Korábban már a Fidesz elnöksége és a megyei elnökök is aláírták azt az “egyetértési nyilatkozatot”, melyben azonosulnak a nagyszabású átalakítási szándékkal. A dokumentumot – Orbán Viktor televíziós bejelentése után – ma nyilvánosságra hozzák.

Az “egyetértési nyilatkozatot” Orbán Viktor is aláírta. A lap ugyanakkor úgy tudja, hogy ezen túlmenően szükségesnek ítélte a nyilvánosság előtt, formálisan is bejelenteni, hogy vállalja a Fidesz elnöki posztját. A bejelentésre információk szerint eddig azért nem került sor, mert erre a Fidesz zárt elnökségi ülései “eleve nem bizonyultak volna megfelelőnek”, olyan nyilvános fórum pedig az országértékelő beszéd után nem volt, amelyik alkalmas lett volna. De elhúzódtak a Fidesz átalakításáról folytatott megbeszélések, tárgyalások is – Orbán Viktornak meg kellett egyeznie Kövér Lászlóval és Áder Jánossal a legfontosabb személyi kérdésekben, a pártstruktúra átalakítását, egyes hatáskörök megvonását pedig a megyei elnököknek is el kellett fogadniuk.

Az már bizonyos, hogy a májusi kongresszus után egy operatív Fidesz-elnökség alakul: Orbán Viktor elnök, Áder János frakcióvezető, Kövér László választmányi elnök, valamint a kongresszuson választott alelnökök, feltehetően Pokorni Zoltán és Varga Mihály részvételével. Az operatív, szűk elnökséggel a hírek szerint a Fidesz centralizáltabban működne, mint jelenleg. A Fidesz átalakítása nyilvánvalóan nem lesz konfliktusmentes, lapunk úgy tudja, hogy részletekről még nem is született döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik