Belföld

Járai szerint nem az olajár veszélyezteti az inflációt

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint az olajárak emelkedése nem veszélyezteti az inflációs célokat, tovább, hogy azok tarthatók a jelenlegi árfolyamok mellett. Ezt Járai Zsigmond az AP-DJ hírügynökségnek adott interjújában fejtette ki. A forint árfolyama jelenleg a sávon belül van, és Járai megfelelőnek tartja a mostani, euróhoz viszonyított 245-ös forint árfolyamot.

A bank 5,2 százalékos inflációt tervez 2003 – végére, 2004 decemberére pedig 4 százalékot. Januárban az árak 4,7 százalékkal emelkedtek. “A célok teljesítését nem veszélyeztetik az olajárak” – fejtette ki, hozzátéve, hogy a központi bank az inflációs előrejelzést az igen borúlátó hordónkénti 38,1 dolláros olajáron kalkulálta. Járai szerint átmenetileg az olajárak ugyan még magasabbak is lehetnek, de reményei szerint alacsonyabb szinten fognak stabilizálódni.

A bankelnök ezzel szemben a laza költségvetési politikában és a bérpolitikában látja az inflációs célokat fenyegető veszélyeket. Bízik a bankelnök abban, hogy a kormány tartja magát a költségvetési hiány mérsékléséről tett ígéretéhez, de szerinte ” aggodalomra ad okot” a költségvetési hiánynak és a béreknek a növekedése. “Tudjuk, hogy a kormány elkötelezte magát a deficit mérséklésére, ám a kormány mozgástere szűk. Ugyanez a helyzet a bérek tekintetében is. Nem vagyunk meggyőződve arról, hogy a magánszektor a bérek növekedését a tervezett alacsony szinten tartja” – mondta.

A bankelnök megjegyezte, hogy a magas infláció és a laza költségvetési politika kitolhatja Magyarországnak az euróövezethez való csatlakozását, amely a központi bank eredeti terve szerint 2007-ben történne meg. A bankelnök a 2008-as évet sokkal reálisabbnak tartja tekintettel az eurózónához való csatlakozáshoz kötött szigorú inflációs és költségvetési követelményekre. Járai emlékeztetett arra, hogy csatlakozó országok mindegyike az eurózónához való mihamarabbi csatlakozásban érdekelt, ám az Európai Unió igen kemény lesz az euró bevezetéséhez szabott két éves alkalmazkodási időszak (ERM2) betartatásában. “Az EU világossá tette, hogy a két év lerövidítésére nem lesz mód, de Magyarországnak szükséges is lesz erre az időszakra, annak lerövidítése értelmetlen lenne” – jegyezte meg.

Az AP-DJ emlékeztetett arra, hogy Magyarország hivatalosan még nem jelölte meg, mikor csatlakozik az euró övezethez. Járai szerint ez egy politikai döntés lesz, amit a kormánynak kell meghoznia. A pénzügyminisztérium a központi bankkal együttműködve az idén jelöli majd meg a csatlakozás idejét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik