Belföld

Pannonhalmi Sauvignon blanc 2001, Szöllősi Pincészet

Megtörjük a chardonnay többhetes egyeduralmát e hasábokon, amit csak az ment, hogy ahány chardonnay, annyi féle, a tulajdon édesanyja sem ismer rá néha, né, ez az én fiam, chardonnay, ki a múlt héten ausbruch volt, előtte valami barrikolt etwas, most meg pezsgő?! Kire ütött ez a gyerek?

Pannonhalmi Sauvignon blanc 2001, Szöllősi Pincészet 1

A chardonnay egyik riválisának a sauvignon blanc-t tartják. (Ez a három vezető fehér: a chardonnay, a sauvignon blanc és a rajnai rizling manapság). A sauvignon blanc az egyik legkönnyebben felismerhető szőlő, még reality show-rajongó önkormányzati politikusok is felismerik, olyan jellegzetes a fűillata, csalános-vegetális illat (egreses, esetleg farkasalmás, amit olyankor érzünk gyakran, midőn a füzesben bóklászva, esetleg legelészve ráakadunk e gyógynövénykére), mely poharunkból az ég felé kacskaringózik és melyet szélsőséges esetben a macskapisihez is szoktak hasonlítani, kedvcsinálandó. A sauvignon blanc ropogós, zöld impressziót keltő, a nagy meleget nem annyira kedveli, gyönyörű savakat növeszt, mely pedig a bor támasza-talpköve, nálunk még nincsenek kiaknázva a fajtában és hozamkorlátozásában benne rejlő lehetőségek. Persze Bordeaux, a Loire-völgy, Új-Zéland, Kalifornia, Neszmély.

Itt Szőllősi uram facsar szép sauvignon blanc-t többek közt. Neszmély, Pannonhalma, más néven Sokoróalja és Etyek ugyanaz az ökológiai vonulat: hűsös, északias, fehér, illatos és savas bortáj, nyilván szeret itt a zöld sauvignon blanc, nem biztos, hogy három borvidékbe kéne tördelni ezt a régiót. Neszmély már például Zsigmond és Mátyás alatt vitális, nagy emissziójú hely volt, kéznél volt a párálló és temperáló Duna, az instabil középkori borok jobb szerettek folyón utazni, mint a hektikus középkori autósztrádákon, később Esterházy-mintagazdaság volt itt, aztán nagy semmi, akárcsak a most éledező Pannonhalmán, ahol a háború után ugyancsak le lett kaszálva a borkultúra is.

Szöllősi Mihály a Zichy-grófok high-techhel berendezett pincéjében bontja ki tehetségét, tudatosan törekedve a karcsú északias reduktivitás meghaladására, kerekebb körvonalak kialakítására. És tényleg: zöld, szeretlek, zöld, imádlak, zöld, lomb, zöldbe borult ágak (Garcia Lorca): minden zöld, az elegáns címke, a palack és az ízélmény. A világos sárgászöld színre következő bodzás illatözön, ízben gyümölcsösség, üde savak csipet szénsavval, karcsú, de nem vézna test, klasszikus halbor, tenger gyümölcseihez is hidegen ajánlott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik