Belföld

NATO-csatlakozás: aláírás márciusban

A NATO március 26-án kívánja aláírni a csatlakozási jegyzőkönyveket az újonnan taggá váló hét országgal - közölték szerdán a szövetség brüsszeli központjában. Nevük elhallgatását kérő illetékesek szerint ez a nap a csatlakozási tárgyalások befejezésének a céldátuma, és jó esély van arra, hogy mind a hét ország esetében sikerül tartani a menetrendet.

Tavaly novemberben Prágában tartott legutóbbi csúcstalálkozóján a NATO Bulgáriát, Észtországot, Lettországot, Litvániát, Szlovákiát, Szlovéniát és Romániát hívta meg a szövetséghez való csatlakozásra – írja a Népszabadság. Azóta mindegyikükkel folynak a tárgyalások ennek pontos feltételeiről.

A hét ország hivatalosan valószínűleg 2004 májusában válik a NATO tagjává, ugyanakkor, amikor (Bulgária és Románia kivételével) EU-csatlakozásuk is esedékes. A bővítés mindkét szervezet esetében történelmi jelentőségű, és minden eddiginél nagyobb léptékű. A megalakulásakor 12, most pedig 19 tagországból álló NATO 26, az EU pedig 25 tagúvá bővül.

Egyelőre nincs döntés arról, hogy a március 26-ra tervezett aláírási ceremóniát milyen szinten rendezik meg. Egyes értesülések szerint a külügyminisztereket hívják meg rá, de a szövetség központjában ezt hivatalosan nem erősítették meg, és elképzelhetőnek nevezték, hogy az aláírásra alacsonyabb szinten kerül sor.

Lord Robertson NATO-főtitkár az előkészületek részeként mind a hét országot érintő körutat tesz; szerdai bejelentés szerint először – csütörtökön és pénteken – Lettországba és Litvániába látogat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik