Belföld

Luxemburgi igazgató az RTL csoport élén?

Megoldódni látszik a Bertelsmann csoportnál kialakult vezetési válság, miután a német médiakonszern érdekeltségébe tartozó RTL tévétársaság élére – úgy tűnik – sikerült megfelelő személyt találniuk a tulajdonosoknak.

Európa legnagyobb tévé- és rádiókonszernje, az RTL Group csúcsvezetését várhatóan Thomas Rabe pénzügyi igazgató veszi át – írja a német Handelsblatt. A luxemburgi születésű, négy nyelven beszélő Rabe dolgozott már Brüsszelben, Belgiumban ügyvédként és EU-hivatalnokként, vagyonkezelőnél és tőzsdei cégnél, és csupán 2000 óta van a Bertelsmann-konszernnél.

Sokak szerint ez lehet a döntő vezérigazgatói kinevezésében, mert megfigyelők szerint a presztízsharcokból eddig kimaradt vezető jó kompromisszumnak tűnik a RTL fő tulajdonosai, a német Bertelsmann és a belga pénzügyi befektető, a rendkívül gazdag és befolyásos Albert Frere szemében is. (Frere egyébként 25 százalékkal rendelkezik az RTL Groupban.)

Didier Bellens, az RTL csoport korábbi vezérigazgatója egyébkén kifejezetten Frere emberének számított, lemondását ezért elsősorban a Bertelsmann-nal kialakult konfliktusokkal magyarázták megfigyelők. Rabe mostani kinevezése a németek erősödését jelzi, minthogy az eddigi pénzügyi igazgató Bellens egyik legfőbb ellenlábasa volt a cégen belül.

A 2000-ben alapított RTL Group 23 tévéadóval és 22 rádióval rendelkezik nyolc országban. Az RTL érdekeltsége a magyar RTL Klub televízió is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik