Belföld

Januárban 7,4 százalékkal bővült az euróövezet pénzellátása

Az euróövezetben januárban 7,4 százalékkal nagyobb volt az M3-as pénzellátás, mint egy évvel azelőtt - közölték csütörtökön az Európai Központi Bankban. Decemberben 6,8 százalékos volt a többlet a 2001. decemberihez képest.

A háromhavi mozgóátlag is romlott: a januárral végződött három hónapban az M3-as pénzellátás 7,1 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel azelőtt. A decemberrel végződött három hónap átlagában 6,9 százalékkal volt nagyobb a pénzellátás, mint egy évvel korábban. Az euróövezetben a magánhitelek állománya januárban 4,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a decemberi 4,7 százalékos tizenkét havi többlet után.

Az EKB célszáma a tizenkét havi M3-as növekményre legföljebb 4,5 százalék. Ez hivatalosan a kamatpolitikának az egyik pillére, de az elemzők csütörtökön nem tartottak attól, hogy a gyenge infláció közepette ez az adat, rosszabbodása ellenére, önmagában elodázhatná a március elejére várt újabb kamatcsökkentést. Emlékeztetnek Wim Duisenberg EKB-elnök hétvégi kijelentésére, amely szerint az euróövezetben már nem látszik, hogy a GDP az év végére elérné, mint korábban várták, a 2,5 százalékos növekedési potenciálját, és az EKB kezét nem köti meg az esetleges iraki háború, mindenképp intézkedik, ha további rosszabbodásra figyel föl. A piac eből arra következtet, hogy az áprilisra várt negyed-fél százalékpontos kamatcsökkentés talán már március elején meglesz. Az EKB irányadó kamatminimuma a decemberi fél százalékpontos csökkentés óta 2,75 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik