Belföld

Új Siemens-villamosok járhatnak a körúton

Információk szerint a Fővárosi Önkormányzat pénteken dönt a Nagykörúton forgalomba állítandó új villamosok beszerzéséről - írja a Napi Gazdaság. A Budapesti Közlekedési Rt. (BKV) még tavaly novemberben hirdetett nemzetközi versenytárgyalást negyven új villamos vásárlására.

A tenderre meghívott cégeknek, az Alstomnak, a Bombardier-nek és a Siemensnek – a kiírás szerint – korszerű, komfortos, alacsony padlós (lépcső nélküli), egyterű, azaz a szerelvény teljes hosszában átjárható, 50 méternél hosszabb járművek gyártására és szállítására kellett ajánlatot tenniük. A nettó 41 milliárd forint értékűre tervezett beszerzés 75 százalékát a főváros az Európai Fejlesztési Bank hiteléből, kormánygaranciával finanszírozza. A tenderen részt vevő egyik cég tájékoztatása szerint a BKV a hét elején döntött, ehhez már csak a főváros jóváhagyása szükséges.

Információk szerint a legdrágább árajánlatot benyújtó Siemens lehet a befutó, megelőzve az Alstomot, majd Bombardier-t. Így 2004 második felében, a hannoveri használt villamosok után, új Siemens-villamosok közlekedhetnek a Nagykörúton. Az ügyben sem a BKV, sem pedig a Fővárosi Önkormányzat nem kívánt lapunknak nyilatkozni, a nyertessel a szerződéskötést márciusra ígérik.

A szállítást a szerződéskötéstől számított húsz hónapon belül kell megkezdenie a nyertesnek, a teljesítés határideje 2006 vége. A Nagykörúton jelenleg üzemelő, 35 éve forgalomban lévő Ganz-villamoson 322 utas utazhat, az új járművek kapacitása 330-350 fő lesz szerelvényenként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik