Belföld

A HP hajszállal rontott értékesítési árbevételén

A HP nyilvánosságra hozta 2003. január 31-én zárt, első pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat 17,9 milliárd dolláros értékesítési árbevételről számolt be a vizsgált időszakban, szemben az előző negyedév 18 milliárd dolláros értékével.

A változás az Egyesült Államok és Japán üzleti informatikai forgalmának elhúzódó gyengélkedését tükrözi. Európa és Ázsia csendes-óceáni régiója stabil árbevétel-növekedést produkált az előző negyedévhez képest.

A HP nem GAAP szerinti (korábban pro forma) üzemi eredménye 1,1 milliárd dollárt tett ki – 25 százalékkal többet, mint 2002 negyedik negyedévében. A nem GAAP szerinti üzemi eredmény az árbevétel 6,2 százalékának felel meg – az előző negyedév értéke 4,9 százalék volt. A nem GAAP szerinti, korrigált részvényegységre jutó nyereség (EPS) – 21 százalékos negyedéves növekedéssel – elérte a 29 dollárcentet. A nem GAAP szerinti, korrigált EPS és üzemi eredmény 156 millió dolláros (részvényenként 5 dollárcentnyi), adózott eredmény szintjén végrehajtott korrekciót tükröz. Az adózás előtti korrekció egy 138 millió dolláros, újonnan beszerzett immateriális javak amortizációjából eredő, illetve egy 86 millió dolláros egyéb fúziós vonatkozású tételt tartalmaz.

Az Egyesült Államok Általánosan Elfogadott Számviteli Irányelvei (GAAP) szerinti számított üzemi eredmény 879 millió dollár volt az első negyedévben, 107 százalékkal több, mint 3 hónappal korábban. A GAAP szerinti üzemi eredmény az árbevétel 4,9 százalékának felelt meg – szemben az előző negyedévre jellemző 2,4 százalékkal. A GAAP szerinti korrigált EPS 24 dollárcentet tett ki, ami 85 százalékkal magasabb 2002 negyedik negyedévének 13 dollárcentes értékénél.

A bruttó nyereséghányad 0,6 százalékponttal, 25,9%-ról 26,5 százalékra emelkedett az elmúlt három hónapban a költségszerkezet folyamatos javulásának köszönhetően. Az integráció nyomán megtakarított költségek elérték a 734 millió dollárt, ami 14 százalékkal meghaladja az előzetes tervet, és az előző negyedévben jelentett 482 millió dolláros összeget is túlszárnyalja. A nettó árbevétel százalékában kifejezett költségszint nem GAAP szerinti értéke 20,3 százalék volt – ami 0,7 százalékponttal kevesebb az előző negyedév 21 százalékos adatánál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik