Belföld

Szlovákiában már bizonyított az INA-részvényekre pályázó Mol

A Mol változatlanul versenyben van a horvát INA olajtársaság 25 százalékáért és egy részvényéért, jóllehet a privatizációs tanácsadók állítólag az osztrák OMV-t ajánlják a horvát kormánynak.

– Egyelőre várakozunk. A horvát kormány még nem lépett
kapcsolatba a pályázókkal – mondta a Mol stratégiai igazgatója, Áldott Zoltán szerdán egy londoni tanácskozáson, annak kapcsán, hogy az osztrák Die Presse című lap a napokban úgy értesült: a privatizációs tanácsadók, a Deutsche Bank és PriceWaterhouseCoopers, 78 pontra értékelték az OMV 380 millió dolláros ajánlatát, és a Molnak 76 pontot, a harmadik pályázó orosz Rosznyeftnek pedig 64 pontot adtak, jóllehet a Rosznyeft – a lapértesülés szerint – 440 millió dollárt ajánlott a részesedésért. Az összeget a Rosznyeftnél cáfolták, mondván, hogy ajánlatuk jóval 400 millió dollár alatt van.


A horvát kormány döntése március végén várható, de elképzelhető, hogy egyelőre inkább az ajánlatok javítására kéri a pályázókat. Áldott Zoltán azt mondta, hogy a Mol Szlovákiában már bizonyította: hatékonyan együtt tud működni egy megszerzett vállalattal és annak alkalmazottaival, mintsem hogy a saját kultúráját kényszerítené rájuk. Úgy vélte, hogy bizonyos vagyonrészekért igen nagy és elhúzódó a verseny Közép- és Kelet-Európában, és ez felhajtja az árakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik