Belföld

Répássy Róbert nem ismerhette meg Ron Werber tanulmányát

Répássy Róbert szerdán nem ismerhette meg Ron Werber tanulmányát, amelyet a tanácsadó 10 ezer dollárért készített a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) megrendelésére. A fideszes képviselő szerdán a tanulmány ügyében személyesen kereste fel Szekeres Imre miniszterelnöki hivatali államtitkárt, majd az újságírók előtt nyilatkozott.

Mint mondta, Szekeres Imre távollétében az államtitkár kabinetfőnöke arról tájékoztatta, egyelőre nem tudja, s nem is akarja átadni a tanulmányt. Répássy Róbert közölte: hétfőn ismét kísérletet tesz a tanulmány megismerésére. A dokumentummal kapcsolatban Répássy Róbert korábban több írásbeli kérdést intézett Szekeres Imréhez, amelyekre választ is kapott. – Ezek a válaszok elégtelenek és botrányosak – szögezte le.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a képviselők a törvény szerint minden a munkájukhoz szükséges tájékoztatást megkaphatnak. Répássy Róbert az újságíróknak átadta azokat a kérdéseket, illetve válaszokat, amelyek ebben az ügyben eddig születtek.

Ezekből kiderül, hogy Ron Werber a MeH struktúrájának és működési mechanizmusának külföldi modellekkel való összehasonlítására kapott megbízást. Szekeres Imre az is leszögezte válaszában, hogy Keller László közpénzügyi államtitkár nem folytatott vizsgálatot ebben az ügyben, és nem is tervez ilyet. A válaszok szerint a MeH a megbízási díj megállapítása előtt tájékozódott hasonló jellegű tanulmányok piaci árait illetően.

Ezek alapján a Miniszterelnöki Hivatal a Ron Werber által felajánlott, a szokásos piaci árak, tanácsadói óradíjak nyolcvan százalékát tartalmazó ajánlatot megfelelőnek találta – írta egyik válaszában Szekeres Imre. Az államtitkár közölte: a tanulmány belső nyilvánosságra készült, így azt a hivatal nem hozhatja nyilvánosságra. Répássy Róbert szerint tisztázni kell, hogy az úgynevezett belső nyilvánosság számára készült tanulmány megfelel-e az adatvédelmi szabályoknak, valóban el lehet-e titkolni egy ilyen iratot.

Az is érdekelné, hogy Ron Werber, aki külföldi állampolgár, miként monitorozza majd a kabinet tevékenységét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik