Belföld

A külföldi partner buktatta meg az Egis kísérleteit?

A kísérletek harmadik fázisában kiszálló amerikai Pharmacia üzleti érdekei miatt nyilváníthatta eredménytelennek az Egis antidepresszáns molekulájának kísérleteit - vélik a Magyar Hírlap által megkérdezett elemzők. A szakértők szerint az amerikai cég anyavállalata saját, hasonló termékével kíván piacra lépni.

Az ígéretes deramciclane nevű molekulával folytatott kísérletek első két fázisa sikeres volt, miután a múlt héten az Egis közölte: a harmadik fázisban a kísérleteket leállították, miután az antidepresszáns hatóanyaga nem bizonyult elég hatékonynak. Az Egis külföldi partnerei nem közölték, hogy a vegyület miért nem felelt meg a kísérletek során. Mint arról az [origo] is beszámolt, a magyar gyógyszergyár papírjainak árfolyama 30 százalékkal zuhant a bejelentés után.

A Magyar Hírlapnak nyilatkozó szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy a termék kifejlesztésébe bevont, és a kísérletek harmadik fázisában abból kiszálló amerikai Pharmacia “buktatta meg” az Egis molekuláját a kísérleteken. Ezt azzal magyarázzák, hogy a társaságot időközben megvásárolta a szinté amerikai Pfizer, melynek antidepresszánsát jelenleg ugyanúgy a kísérletek harmadik fázisát jelentő klinikai teszteknek vetik alá. Az Egis szerének elbukása után pedig csak a Pfizer hatóanyagából készülhet gyógyszer. Az elemzők hozzátették: az Egyesült Államokban bevett gyakorlatnak számít, hogy gyógyszercégek a tesztelés stádiumában “fúrják meg” a konkurencia termékeit. A szakértők szerint a Pharmacia kiszállása és a kísérletek eredménytelenségének okát meg nem nevező bejelentés is ezt a teóriát támaszthatja alá.

A Magyar Hírlap összeállítása emlékeztet: a gyógyszer kifejlesztése akár 150-300 millió dollárba is kerülhetett volna, ezért az Egis-nek partnerekre volt szüksége, és a magyar cég a finn Oriont és az amerikai Pharmaciát választotta. A depresszió elleni új szertől több tízmillió dolláros hasznot reméltek szakértők.

Az amerikai cég kiszállása után a kísérletek a finn partner segítségével Európában tovább folynak, a molekula jövőjéről várhatóan március végéig dönt a két társaság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik