Belföld

Korszakhatár az informatikai biztonságban

A Network Associates (NAI) regionális igazgatója, Renske Galema új hálózati biztonsági korszakról szólt és kitért a NAI eredményeire és terveire is a régióban.

A Network Associates szakemberei úgy vélik, fejtette ki Renske Galema, hogy az informatikai biztonság menedzselésében 2002-ben fordulat következett be a reaktívtól a proaktív megközelítés irányába.

A hagyományos, reaktív megközelítés fejlődésében elérkezett egy határhoz. Megjelenik egy vírus – azonosítják – kifejlesztik ellenszerét – a rendszerekbe beviszik a frissítést – helyreáll a biztonság.

Az új, proaktív stratégiában a forgalomelemző szoftverek figyelik a hálózati forgalmat akkor is, amikor még nincs tudomás vírus megjelenéséről. A behatolás jelző rendszer gyanú esetén riadót fúj és izolálja a gyanús kódokat, amelyek nagyon sokfélék lehetnek, ártalmasak vagy akár ártalmatlanok is. A rendszerért felelős szakemberek ezzel időt nyernek.

Ma még külön menedzselik a hálózati intelligencia megoldásokat és a hálózati biztonsági megoldásokat. Az új, proaktív stratégia lényegéhez tartozik ezek összehozása, hogy ezek a rendszerek „beszélhessenek egymáshoz”.

A kelet-európai régióban a nagyvállalati szektorban 45%-ra becsülik a NAI piaci részesedését, míg a kis- és középvállalati szektorban 20%-ra.

Megkezdődött a régióban a lokalizált, helyi nyelvű termékek bevezetése az otthoni és kisvállalati felhasználók számára. Elsőként idén májusban a lengyel nyelvű McAfee VirusScan jelenik meg, de hamarosan követi majd a cseh, a magyar és a többi verzió is.
A régió átlagában évente 25%-os forgalombővülést terveznek a következő időszakban, Magyarországon évi 18%-ot, Ausztriában évi 11 %-ot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik