Belföld

Bush nem öleti meg Huszeint

George Bush amerikai elnöknek nem áll szándékában, hogy likvidáltassa Szaddám Huszeint (az iraki elnököt)- jelentette ki kedden a Fehér Ház szóvivője.

Ari Fleischer újságírók kérdésére válaszolva Peter Fitzgeraldnak, Illinois állam republikánus szenátorának állítására reagált, amely szerint az elnök azt mondta neki, hogy elteteti Szaddám Huszeint láb alól, ha alkalma nyílik rá. Bush elnök Fitzgerald szerint azt is mondta, hogy ennek érdekében érvényteleníti azt a 30 éves elnöki rendeletet, amely tiltja külföldi vezetők likvidálását. A szenátor által az elnöknek tulajdonított kijelentésről egy Illinois állambeli napilap számolt be.

Ari Fleischer leszögezte: “Az elnök nem emlékszik arra, hogy valaha is ilyet mondott volna.” A szóvivő azt is hozzátette, hogy a tilalom változatlanul érvényben van.

Egy dolog biztos, éspedig az, hogy a világ jobb lenne Szaddám Huszein nélkül – jegyezte meg a szóvivő. Emlékeztetett rá, hogy háborúban a parancsnoki-vezetési központok törvényes célpontnak számítanak a nemzetközi jog szerint. Ha háború lesz Irakkal, mindazok, akik amerikai katonák életére törve a hadműveleteket irányítják, nem feltételezhetik, hogy biztonságban lesznek és persze ezek közé tartozik Szaddám Huszein is – hangoztatta a Fehér Ház szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik